Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren: in Woerden

Nijverheid Industrie

Oostsingel 1 a
3441GB Woerden
Utrecht

Bouwjaar: 1906
Architect: Jan Schotel


Beschrijving van Watertoren:

Omschrijving complexonderdeel 1 De WATERTOREN gebouwd in 1906 in neorenaissance- en art nouveautrant naar ontwerp van J. Schotel, staat op een lichte aangeaarde verhoging, waarin zich een voormalige waterkelder bevindt. De ronde toren is opgebouwd uit drie geledingen en is in totaal 28 meter hoog. De doorsnede bedraagt op de begane grond 5.70 meter en bovenin, waar zich het waterreservoir bevond, 7.10 meter. De toren is opgebouwd uit rode, bruine en gele rijnsteen in staand verband met uitzondering van de onderste geleding, die een metselverband van louter koppen vertoont. Op architectonisch en constructief belangrijke punten is natuursteen toegepast. De verschillende geledingen worden door uitkragende banden van contrasterend metselwerk van elkaar gescheiden. De ingang in de eerste geleding bevindt zich binnen een ondiep uitgebouwd portaal onder een zadeldakje en is te bereiken via een trap met de laatste drie treden in natuursteen. De topgevel van het portaal is voorzien van natuurstenen aanzetstenen en een tuitvormige bekroning gedecoreerd met florale motieven. De dubbele deur heeft gietijzeren deurroosters. Recht tegenover de ingang bevindt zich een rechthoekig venster. In de tweede geleding zijn, in hoogte verspringend in totaal tien rechthoekige vensters aangebracht onder een natuurstenen latei. Opvallend is dat het glas koud in het metselwerk is gezet zonder houten of stalen kozijn. De derde overkragende geleding in voornamelijk gele rijnsteen heeft tien hoge smalle keperboogvormige vensters, die naar binnen klapbaar zijn en voorzien zijn van een natuurstenen lekdorpel onder het venster. De geleding wordt afgesloten door kantelen waaronder een rondboog fries. De aanzet tot deze overkragende geleding is opgebouwd uit een ijzeren raamwerk met een baksteenvulling. Op het vlakke dak achter de kantelen is een smeedijzeren windvaan geplaatst. Aan de binnenzijde is de toren gepleisterd. Op de begane grond bevindt zich een klinkervloer waarin een gietijzeren putdeksel met het opschrift : 'BOPP & Reuther Mannheim-Waldhof'. De trappen in de watertoren zijn van hout. In de bovenste geleding bevindt zich een betonnen vloer en plafond met een centrale stalen kolom en waaiervormige draagconstructie. Via een mangat is het dak te betreden. Waardering complexonderdeel 1 De watertoren is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakstenen watertoren met een uitkragend reservoirgedeelte en met detaillering in neorenaissance- en art nouveautrant. Tevens als voorbeeld uit het oeuvre van de architect J. Schotel. Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar overblijfsel van de geschiedenis van de drinkwatervoorziening, alsmede van ensemblewaarde en situationele waarde vanwege de situering binnen de stad Woerden aan de Oostsingel langs de Binnengracht en het markante silhouet. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512630
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Woerden
Watertoren Woerden
Watertoren Woerden
Plaats Woerden
Bouwjaar 1905-1906
Hoogte ca. 27 m
Inhoud 75 m³
Architect(en) Jan Schotel
Restauraties 1984
Huidig gebruik niet in gebruik

De watertoren in Woerden is ontworpen door architect Jan Schotel en gebouwd in 1905-1906. De toren werd gebouwd na het aanleggen van de waterleiding in 1903.[1]

De watertoren heeft een hoogte van 27 - 28 meter en één waterreservoir met een inhoud van 75 m³. De doorsnede binnen in de toren is op de begane grond is 5,70 meter en bovenin 7,10 meter. De kop van de toren bestaat uit gele en rode baksteen.

In 1977 werd het gemeentelijke waterbedrijf overgedragen aan de drinkwaterleidingsmij De Elf Gemeenten. De toren is tot 1979 is gebruik geweest[2]. Na een prijsvraag en felle discussies in de gemeenteraad werd besloten de restauratie door particulieren te laten financieren. In 1984 ten slotte was de restauratie van de toren gereed, maar een nieuwe bestemming niet gevonden.

2012

De gemeente Woerden, eigenaar van toren aan de Oostsingel, moest in 2012 vanwege achterstallig onderhoud noodmaatregelen nemen. De verantwoordelijke wethouder sloot sloop van het monument niet uit.[3] De watertoren is uiteindelijk in december 2012 door de gemeente verkocht aan twee ondernemers.[4] De nieuwe eigenaars zijn op zoek naar een passende functie voor de toren. De watertoren zal goed onderhouden worden en minimaal eenmaal per jaar open zijn voor het publiek. De watertoren zal van binnen gerenoveerd worden, en de naam "De Kroon van Woerden"[5] gaan dragen[6].Monumenten in de buurt van Watertoren: in Woerden

Machinegebouw van de watertoren

Oostsingel 1b
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 2 Het MACHINEGEBOUW met detaillering in art-nouveautrant is gebouwd in 1906 naar ontwerp van J. Schotel. Het ..

Lutherse Kerk

Jan de Bakkerstraat 13
Woerden
Lutherse Kerk. Rechthoekig, pseudobasilicaal kerkgebouw van drie beuken, gescheiden door slanke ronde zuilen met lijstkapitelen, gebouwd bli..

Pand met verdieping en schilddak

Rijnstraat 11
Woerden
Pand met verdieping en schilddak. In de gepleisterde gevel twee verdiepingsvensters met halve kruiskozijnen en luikjes, 17e eeuw.

Pand

Rijnstraat 18
Woerden
Pand uit de eerste helft van de 17e eeuw. Voorgevel met in de verdieping en de zolderverdieping vensters met geprofileerde ontlastingsbogen ..

Poortgebouw Oude Algemene Begraafplaats Hoge Wal

Hogewal
Woerden
Omschrijving complexonderdeel 2 Het gepleisterde neoclasscistische POORTGEBOUW van de algemene begraafplaats staat direct aan de weg. Het i..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)