Kleine joodse begraafplaats in Workum

Graf Begraafplaats

bij Aldedyk 1-3[2] Aldedyk 1 bij Aldedyk 1-3[2]
8710AA Workum (gemeente Súdwest Fryslân)

Beschrijving van Kleine joodse begraafplaats

Omschrijving Kleine Joodse BEGRAAFPLAATS MET BETONNEN OMMURING en zes liggende GRAFZERKEN, gelegen aan de Hearekeunst, binnen het beschermde gezicht Workum. Voor zover bekend is de begraafplaats, die indertijd in gebruik was bij de Joodse gemeenschappen van Workum en Hindeloopen, gesticht in 1664. Zij zou daarmee de oudste Joodse begraafplaats in Friesland zijn. Oorspronkelijk was de begraafplaats omringd door een haag, thans door een eenvoudige 20ste-eeuwse (jaren dertig) betonnen muur met stalen deur, waarop een Davidsster. Op de begraafplaats liggen nog 6 natuurstenen grafzerken, waarvan de oudste uit 1676. Waardering Joodse begraafplaats met zes grafzerken en 20ste-eeuwse ommuring, van algemeen belang wegens: - de ouderdom - de herinnering aan de vroegere Joodse gemeenten van Workum en Hindeloopen - de markante ligging binnen het beschermde gezicht Workum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)