Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig jachthuis in Holten

Tuin Park Landgoed

Helhuizerweg 3
7451KE Holten (gemeente Rijssen Holten)
Overijssel

Bouwjaar: 1905-1934


Beschrijving van Voormalig jachthuis

Inleiding Voormalig JACHTHUIS gelegen op de Holterberg. Het huis, in huidige vorm in 1934 voltooid, is gebouwd in opdracht van een Haagse bankiersfamilie naar voorbeeld van Noorse blokhutten. Omschrijving Pand met een T-vormige plattegrond vanaf een bakstenen voet opgetrokken in hout onder een met bouletpannen gedekt, iets overstekend zadeldak. De gevelopeningen van het pand zijn gevat in witgeschilderde houten lijsten. Voor de voorgevel een veranda met houten balustrade. Het dak boven de veranda wordt gedragen door gedraaide houten kolommen en korbelen. In de gevel achter de veranda een enkele en twee dubbele deuren met meerruits vensters. In de geveltop zijn twee driehoekige vensters geplaatst met een roedenverdeling, in de top een trekbalkje. De rechter zijgevel heeft een risalerend deel aan de rechterzijde. Hierin zijn een meerruits T-venster en twee zesruits vensters met luiken geplaatst, in de top een vierruits venster. De zijgevel van de risaliet heeft een dubbel zesruits venster met luiken. In het terugliggende deel van deze zijgevel bevindt zich een dubbel zesruits venster en een klein venster. De achtergevel van het pand heeft twee deuren, één met bovenlicht, een venster met bovenlicht en een drielicht venster. De vensters zijn behangen met luiken. De linker zijgevel bestaat ook weer uit een risalerend en terugliggend deel. In het risaliet is een meerruits drielicht venster geplaatst met luiken, daarnaast een dubbele deur met meerruits vensters en luiken. In het terugliggende deel bevindt zich een deur met een meerruits venster en een dubbel zesruits venster met luiken. Waardering Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch belang: - vanwege de voormalige functie van jachthuis; - als bouwpakket van een Noorse blokhut; - vanwege de gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512595
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig jachthuis in Holten

Panochthus

Holterbergweg 2
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Inleiding Het huis "Panochthus" is in 1935 naar ontwerp van de architect Loggers gebouwd als DUBBEL WOONHUIS annex architectenbureau. De vi..

De Zonnebelt

Burgemeester van der Borchstraat 29
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Inleiding WOONHUIS ANNEX PRAKTIJK "de Zonnebelt" in 1933 gebouwd naar ontwerpen van de architect J.J.M. Vegter. Het huis werd gebouwd voor ..

Dorpskerk

Kerkplein 1
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Geheel gepleisterde gotische toren van drie geledingen; ingesnoerde, met leien gedekte spits. De tweede geleding heeft spitsboogvormige verd..

Terrein waarin de overblijfselen van het kasteel de Waerdenborch

-
Look (Gemeente Rijssen Holten)
Terrein waarin de overblijfselen van het kasteel de Waerdenborch. Datering: 14e eeuw.

Boerderij onder fors rieten schilddak

Pasmansweg 3
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Boerderij uit de 18e eeuw onder fors rieten schilddak. Het interieur is in 1992 grotendeels gemoderniseerd. In de stal is een viertal gebint..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig jachthuis in Holten