Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Panochthus in Holten

Woonhuis

Holterbergweg 2
7451JL Holten (gemeente Rijssen Holten)
Overijssel

Bouwjaar: 1935
Architect: Loggers


Beschrijving van Panochthus

Inleiding Het huis "Panochthus" is in 1935 naar ontwerp van de architect Loggers gebouwd als DUBBEL WOONHUIS annex architectenbureau. De villa heeft een organische verschijning en wordt dan ook wel "de Kameel" genoemd. De bouwstijl is geïnspireerd op de villa's van de Amsterdamse School zoals die zijn gebouwd rond 1920 in het Park Meerwijk in Bergen. Oorspronkelijk bestond het huis uit twee bouwvolumes onder een doorlopende kap, na de oorlog zijn de twee bouwdelen met elkaar verbonden. De loggia in de rechterzijgevel van het huis is na de oorlog door een balkon vervangen. Het karakter van het pand is door deze verbouwingen niet aangetast. Het huis ligt in een bosrijk gebied aan de voet van de Holterberg en harmonieert door de bouwstijl uitstekend met de omgeving. Omschrijving Langgerekt pand bestaande uit één bouwlaag die vanuit het midden van het pand oploopt naar de eindgevels die twee bouwlagen hoog zijn. Het in rode baksteen opgetrokken pand heeft een gebogen, riet gedekt dak met in het midden van het pand een welving en is boven de eindgevels afgerond. De noordelijke eindgevel heeft een wolfeind. De vensters van het pand zijn voorzien van stalen kozijnen. Voorgevel met eenvoudige entree en diverse meerruits vensters. Boven deze gevel een dakkapel onder een lessenaarsdak met twee zesruits vensters en een ooglidvenster. In de achterzijde bevinden zich een deur onder een rondboog en diverse meerruits vensters. Op het dak boven deze gevel drie dakkapellen onder lessenaarsdaken met dubbele zesruits vensters en een ooglidvenster. De in zes segmenten verdeelde linkerzijgevel heeft op de begane grond zes twaalfruits vensters binnen een betonnen lijst. Tussen beide bouwlagen bevindt zich een gepotdekseld deel met daarboven vier twaalfruits vensters in een betonnen lijst. De noordelijke gevel is op de verdieping breder, dit wordt geaccentueerd door een horizontale witte sierlijst die in het verlengde van het uiteinde van het boeibord tussen begane grond en verdieping is aangebracht. Op de begane grond is een twaalfruits venster geplaatst, daarboven bevindt zich een balkon met houten balustrade steunend op houten korbelen. Op de verdieping verder een glasdeur geflankeerd door een drielicht venster. Waardering Dubbele woning van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege: - de afmetingen en bouwstijl van het pand waardoor het een bijzondere plaats inneemt binnen het oeuvre van Loggers; - de op de Amsterdamse School geïnspireerde bouwstijl; de redelijke gaafheid van het pand; - de situering van het pand in een bosrijke omgeving waarmee de organische bouwstijl van het pand fraai harmonieert. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512594
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Panochthus in Holten

De Zonnebelt

Burgemeester van der Borchstraat 29
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Inleiding WOONHUIS ANNEX PRAKTIJK "de Zonnebelt" in 1933 gebouwd naar ontwerpen van de architect J.J.M. Vegter. Het huis werd gebouwd voor ..

Voormalig jachthuis

Helhuizerweg 3
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Inleiding Voormalig JACHTHUIS gelegen op de Holterberg. Het huis, in huidige vorm in 1934 voltooid, is gebouwd in opdracht van een Haagse b..

Dorpskerk

Kerkplein 1
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Geheel gepleisterde gotische toren van drie geledingen; ingesnoerde, met leien gedekte spits. De tweede geleding heeft spitsboogvormige verd..

Terrein waarin de overblijfselen van het kasteel de Waerdenborch

-
Look (Gemeente Rijssen Holten)
Terrein waarin de overblijfselen van het kasteel de Waerdenborch. Datering: 14e eeuw.

Terrein waarin een grafheuvel

Postweg 73
Holten (Gemeente Rijssen Holten)
Terrein waarin een grafheuvel. Datering: Neolithicum. (gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafheuvel zelf, alsm..

Kaart & Routeplanner

Route naar Panochthus in Holten