Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, pastorie in Sumar

Woonhuis

Greate Buorren 23
9262SB Sumar (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1930
Architect: C.R. de Boer Boer 1930 C.R. de Boer


Beschrijving van Hervormde kerk, pastorie

Inleiding PASTORIE van de Nederlands Hervormde Gemeente. Het pand is oorspronkelijk in 1930 als woonhuis ontworpen door architect C. de Boer uit Drachten, bekend van de "Papegaaienbuurt". Het is uitgevoerd in een stijl verwant aan de Amsterdamse School. De pastorie is gelegen aan de hoofdweg van het dorp, de doorgaande weg naar Eastermar, op een kleine kavel. De na-oorlogse uitbreiding aan de achterzijde van de woning valt buiten de bescherming van rijkswege. De woning is omgeven door een tuin die van de straatzijde wordt afgeschermd door een gemetseld muurtje waarop een ijzeren hekwerk is bevestigd. De Nederlands Hervormde kerk aan de Greate Buorren 14 is Rijksmonument, mon.nr. 252482. Omschrijving Vrijstaand woonhuis op een onregelmatige rechthoekige plattegrond met -nieuwe- uitbouw aan de achterzijde. Het pand is in rode gesinterde stenen opgetrokken, in kettingverband gemetseld, onder een met zwarte geglazuurde pannen gedekt wolfsdak; ruime overstekende houten goot; schoorstenen op de nokhoeken; een hoge schoorsteen in het dakschild; in het voorste dakschild een dakkapel met drie vensters. Aan de westgevel van het pand is een driezijdige erker uitgebouwd. De erker aan de voorzijde van de woning gaat op de verdieping over in een loggia met openslaande deuren met horizontale roedenverdeling, onder vijfzijdig tentdak op vier houten kolommen. Op de gemetselde borstwering van de loggia is het bouwjaar 1930 van het huis aangebracht in gebakken steen. De deels samengestelde, deels enkelvoudige vensters hebben merendeels glas-in-lood bovenlichten; in de oostgevel is een verticaal verdiepingsvenster geheel met glas-in-lood. In de oostgevel staat de houten geverniste toegangsdeur met glas-in-lood zijlichten onder een luifel op twee dubbele houten pilaren; klein ommuurd bordes. Onder de vierruitsvensters in de kopgevels hangen houten bloembakken. Waardering Het woonhuis uit 1930 te Sumar is van algemeen architectuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een regionale uitvoering van de stijl van de Amsterdamse School; - vanwege de evenwichtige vormgeving in materiaalgebruik en detaillering; - als karakteristiek voorbeeld van het oeuvre van de architect in de jaren dertig; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de beeldbepalende ligging in het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512586
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, pastorie in Sumar

Dorpskerk, hervormde kerk en toren, gelegen op een kerkhof

Greate Buorren 14
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw met ingebouwde westtoren in 1769 opgetrokken ter vervanging ener oudere. I..

Kop-rompboerderij met kort voorhuis met zesruitsvensters en schoorsteen en in de schuur getrokken woonruimten

Achterwei 5
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Kop-rompboerderij uit 1864, bestaande uit kort voorhuis (een schoorsteen) en in de schuur getrokken woonruimten. De voordeur bevindt zich in..

Hoop De Hoop

Mounepaed 21
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Korenmolen De Hoop; bovenkruier met stelling, herbouwd in 1867.

Kop-rompboerderij met jongere voorgevel met topschoorsteen met bord en zes- en negenruitvensters in de dienstruimten

Greate Buorren 51
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Kop-rompboerderij gebouwd in 1756 blijkens aanzetstenen aan de voorgevel; deze is echter onlangs in modern materiaal herbouwd met behoud van..

Villaboerderij met woonhuis in een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl

Lânsbuorren 4
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding Villaboerderij waarvan het WOONHUIS in een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl in 1915 voor de bestaande schuur is gebouwd, naa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk, pastorie in Sumar

Foto's (1)