Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning van het krimpentype in M没nein

Woonhuis

Kaetsjemuoi-wei 35
9063JK M没nein (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1870


Beschrijving van Arbeiderswoning van het krimpentype

Inleiding Eenvoudige ARBEIDERSWONING van het krimpentype, opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwstijl en daterend uit ongeveer 1870. Het pand staat op een onregelmatige kavel, die deels wordt omzoomd door een sloot met boomwallen. De woning staat schuin naar de weg gekeerd. De bijgebouwen bij de woning vallen buiten bescherming van rijkswege, wegens te weinig monumentale waarde. Omschrijving Arbeiderswoning op een rechthoekige plattegrond met 茅茅n krimp. Het pand is opgetrokken in rode vormbakstenen en wordt gedekt door een driezijdig rieten schilddak met uilebord. De topgevel met vlechtingen eindigt in een vernieuwde schoorsteen. In de voorgevel staan twee H-vensters asymmetrisch in de gevel; ernaast een kelderraam. In de geveltop twee rondboogvormige zoldervensterjes. De zuidgevel bevat een H-venster en een gekoppeld T-venster. Alle vensters staan onder een halfsteens rollaag. De noordgevel heeft twee kleine vensters in het schuurdeel. De toegangsdeur tot de woning bevindt zich aan de achterzijde in een jongere platte aanbouw; naast de aanbouw een rond gietijzeren roostertje in de achtergevel. Waardering De arbeiderswoning van het krimpentype uit circa 1870 is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een arbeiderswoning met schuurgedeelte in de Friese Wouden; - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512585
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning van het krimpentype in M没nein

Kop-hals-rompboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Kaetsjemuoi-wei 28
M没nein (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving BOERDERIJ van het type kop-hals-romp, in ambachtelijk-traditionele trant uit 1880, opgetrokken in roodbruine bakstenen. De KOP..

Kop-hals-rompboerderij, stookhok

Kaetsjemuoi-wei 28
M没nein (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving STOOKHOK daterend uit 1880. Het hok is opgetrokken in roodbruine bakstenen en heeft een zadeldak gedekt met zwarte Friese golf..

Arbeiderswoning

Kaetsjemuoi-wei 29
Munein (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De ARBEIDERSWONING heeft de kenmerken zoals beschreven in de complexomschrijving. Deze woning bevat twee zesruitsvensters in d..

Arbeiderswoning

Dokter Kijlstraweg 11
M没nein (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De ARBEIDERSWONING heeft de kenmerken zoals beschreven in de complexomschrijving. Deze woning bevat een oorspronkelijk zesruit..

Arbeiderswoning

Dokter Kijlstraweg 7
M没nein (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De ARBEIDERSWONING heeft de kenmerken zoals beschreven in de complexomschrijving. Deze woning heeft twee zesruitsvensters in d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning van het krimpentype in M没nein