Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Café-slijterij "Unicum" in Garyp

Gebouw

Greate Buorren 53
9263PL Garyp (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Café-slijterij "Unicum"

Inleiding Rijk gedecoreerd CAFÉ uit 1904, opgetrokken in een aan de Neo-Renaissance verwante stijl. Het pand is gelegen in het midden van het dorp en wordt door een smal terrasje gescheiden van de weg. In 1952 is het schuurgedeelte met doorreed aan de achterzijde van het pand verbouwd en uitgebreid tot cafézalen met garderobe. De garderobe is later omgebouwd tot slijterij. Deze na-oorlogse toevoegingen vallen buiten de bescherming. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken uit rood-bruine baksteen afgewisseld met gepleisterde gevelbanden op een gepleisterde plint, op een nagenoeg vierkante plattegrond. Leien, in maasdekking gelegd, bedekken het afgeknotte driezijdige schilddak. Centraal in het voorste dakschild een kajuit met getrapte top, met daarop een boogvormig fronton met schelpdecoratie van stuc; aan weerszijden van de kajuit een kleine houten dakkapel met ovaal venster en barokke omlijsting. Onder de geprofileerde goot loopt een fries van rode baksteen afgewisseld met tegeltableaus. De afgesnoten hoeken hebben topgevels met een rond venster en gepleisterde beëindiging, waarop een gemetselde toppilaster met ijzeren ornament staat. Een risaliet centraal in de voorgevel wordt benadrukt door gepleisterde tandingen, die doorlopen in de eerder genoemde kajuit. De gevels hebben T-vensters onder een hanenkam van afwisselend rode en gepleisterde baksteen; glas-in-lood in de bovenlichten; groen geglazuurde lekdorpels. In de zuid-westgevel is een kelderraam onder strek. In de noordelijke afgesnoten hoek een dubbele paneeldeur met bewerkte deurnaald, twee rondboogruiten, en halfrond bovenlicht; rollaag van rode steen met een sluitsteen van stuc. Waardering Het café uit 1904 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de rijke ornamentiek en detaillering met Neo-Renaissance elementen; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de regionale zeldzaamheid van een dergelijk bouwtype en bouwtrant; - vanwege de beeldbepalende ligging midden in het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512583
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Café-slijterij "Unicum" in Garyp

Kop-rompboerderij in roodbruine baksteen

Greate Buorren 42
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Vrij gave KOP-ROMPBOERDERIJ opgetrokken in roodbruine baksteen. Het voorhuis heeft een zadeldak gedekt met zwarte geglazuurde ..

Kop-rompboerderij, stookhok

Greate Buorren 42
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Laat negentiende eeuws STOOKHOK gelegen aan de oostzijde van het voorhuis van de bijbehorende kop-rompboerderij, met de nok ev..

Eenvoudig pand met twaalf- en vierruitsvensters onder laag zadeldak met schoorstenen tussen topgevels

De Tuije 4
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Eenvoudig pand waarin oorspronkelijk twee woningen onder laag zadeldak tussen topgevels, waarboven schoorstenen. Vensters met 12- en 4 ruite..

Petruskerk

Tsjerkepaed 18
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv.Kerk. Eenvoudig kerkje met driezijdige sluiting en daktoren, alles uit 1838. In de kerk gesneden preekstoelkuip met achterschot en klan..

Binnenrust

Easterein 29
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Binnenrust. Kop-hals-rompboerderij met niet onderkelder vooreind, gevat tussen twee topgevels, waarvan de voorgevel met diagonaal gemetselde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Café-slijterij "Unicum" in Garyp

Foto's (3)