Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafkelder van de familie Ferf in Burgum

Graf Begraafplaats

Schoolstraat 105
9251EB Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1859


Beschrijving van Grafkelder van de familie Ferf

Inleiding GRAFKELDER, gelegen aan de rand van het dorp. Opdrachtgever was Adrianus Eldering Ferf, van 1838 tot 1876 griffier bij het kantongerecht van Burgum. Na onenigheid met een van de kerkvoogden van de Nederlands Hervormde kerk over de aankoop van graven, liet Ferf in ongeveer 1860 op eigen grond een grafkelder voor zijn familie bouwen. Het stuk grond is gelegen schuin tegenover de kerk, op de hoek van de Molenweg en de Schoolstraat; de grafkelder ligt onopvallend aan de rand van het dorp, verscholen in het groen. Omschrijving De omstreeks 1860 onder een ronde heuvel aangelegde grafkelder is begroeid met struiken en wordt begrensd door een lage, gele bakstenen muur. De ingang van de kelder aan de noordwestzijde is afgedekt met een gladde natuurstenen dekplaat. Een trap leidt naar een tongewelf van 4.50 meter lang, 2.75 breed en 2.00 meter hoog. In de ruimte bevinden zich negen grafkisten, die in de breedte in het gewelf zijn geplaatst. Vijf kisten staan op de vloer en vier bevinden zich erboven. In de kelder liggen de volgende personen begraven: Anna Cornelia Eldering Ferf (+ 1859) Horatius Nieubuur Ferf (+ 1859) Sjoukje Ferf (+ 1860) Anna Eldering (+ 1862) Naamloos Abraham Ferf (+ 1865) Hector Jacob Ferf (+ 1869) Sybrand Abo Jan baron van Heeckeren (+ 1879) Jillardina Emila Kok (+ 1880) Waardering De grafkelder uit ongeveer 1860 te Burgum is van algemeen cultuurhistorisch belang: - vanwege de regionaal-historische waarde, verbonden met een aanzienlijke Friese familie; - vanwege de bijzondere ligging in een groengebied; - vanwege de eenheid van ex- en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512581
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafkelder van de familie Ferf in Burgum

Boerderijtje met zesruitsvenster beneden en in de geveltop en met omlopende goot

Molenweg 1
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Boerderijtje blijkens jaartalankers uit 1736. Zesruitsvensters beneden en in de geveltop; omlopende goot.

Kruiskerk. Hervormde kerk

Nieuwstad 5
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. Kerk en Toren, gelegen op een kerkhof. Het als parochiekerk gestichte gebouw is in de 13e eeuw onder de Reguliere Kanunniken uitgegroe..

Glinstra State

Schoolstraat 83
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Glinstra State, landhuis uit het tweede kwart van de 19e eeuw met halfrond gesloten vensters.

Glinstra State, orangerie

Schoolstraat 77
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Orangerie van Glinstra State onder schilddak met twee hoekschoorstenen met borden; ingang en tweemaal twee vensters halfrond gesloten naar d..

Laag dorpshuis met omlijste ingang, zesruitsvensters en versierde kroonlijst onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden

Schoolstraat 86
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Laag dorpshuis onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden; omlijste ingang, zesruitsvensters, versierde kroonlijst.

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafkelder van de familie Ferf in Burgum

Foto's (2)