Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rentenierswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Aldtsjerk

Woonhuis

Van Sminiaweg 85
9064KG Aldtsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Rentenierswoning in ambachtelijk-traditionele stijl

Inleiding Sober vormgegeven WOONHUIS in ambachtelijk-traditionele stijl uit het begin van de twintigste eeuw. Het pand ligt direct aan de verharding van de weg op een langgerekte kavel grond, die aan de achterzijde aan de Murk grenst. Het is in 1911 opgebouwd op de fundamenten van de woning die er voorheen stond, in opdracht van W. de Boer te Oudkerk. Met de uitvoering was S. Postma uit Giekerk belast. Oorspronkelijk bestond de rentenierswoning uit een voorhuis met grote schuur. De schuur is omstreeks 1990 ingestort. Aan de achterzijde van het pand bevindt zich nu een aankapping met een nieuw opgetrokken gevel. Omschrijving De RENTENIERSWONING is vijf travee├źn breed en is opgetrokken in roodbruine baksteen. Het schilddak is aan de voor- en zijkanten gedekt met zwarte geglazuurde Friese golfpannen en aan de achterzijde met zwarte geglazuurde Hollandse pannen; gemetselde kajuit met openslaande vensters aan de voorzijde en een ijzeren roosvenster aan de zijkanten; twee schoorstenen met kappen. Aan de bovenzijde der gevels een kroonlijst; sierankers. In het midden van de voorgevel is een dubbele paneeldeur met bovenlicht; aan elke zijde twee T-vensters. De zijgevels hebben eenzelfde venster en een kelderraam. Vensters en deur staan onder strek; een roosvenster in de zuidelijke zijgevel. Het INTERIEUR is betrekkelijk gaaf met onder andere originele paneeldeuren, balkenplafonds, schouw en bedsteden-kastenwand in de voorkamer. Waardering De rentenierswoning uit 1911 is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang: - als regionaal typerend voorbeeld van een rentenierswoning; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het interieur; - vanwege de beeldbepalende ligging midden in het dorp aan de belangrijkste doorgaande weg; - in relatie tot de visuele gaafheid van het dorpsbeeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512579
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rentenierswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Aldtsjerk

Hervormde kerk en toren (Sint-Pauluskerk)

Van Sminiaweg 29
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. In de kern romaans kerkgebouw van baksteen met tufsteen bekleed, aan de noordzijde echter beple..

Grafheuvel van de familie Van Sminia

Van Sminiaweg 29
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding De GRAFHEUVEL met fraai geornamenteerde grafsteen op de begraafplaats van de Hervormde kerk in Aldtsjerk dateert uit 1857 en beho..

IJzeren geklonken ophaalbrug over de Murk

Van Sminiaweg 126
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding IJzeren geklonken OPHAALBRUG uit de jaren twintig over het riviertje de Murk tussen de Van Sminiaweg en de Rhaladijk op markante ..

Verenigingsgebouw "IJsclub Oudkerk"

bij Marwei 25 Marwei 25 bij Marwei 25
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding VERENIGINGSGEBOUW dat in 1925 is opgericht in opdracht van "De Vereniging de IJsclub Oudkerk". Met de uitvoering was H.H. van der..

De Klinze: prieel

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving PRIEEL behorend tot de buitenplaats De Klinze. Terzijde van het voorplein staat tussen de bomen een vrijstaand houten prieel ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)