Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villaboerderij met woonhuis in een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl in Sumar

Boerderij

Lânsbuorren 4
9262VA Sumar (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1915
Architect: C.H. Eldering Eldering 1915 C.H. Eldering


Beschrijving van Villaboerderij met woonhuis in een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl

Inleiding Villaboerderij waarvan het WOONHUIS in een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl in 1915 voor de bestaande schuur is gebouwd, naar een ontwerp van de architect C.H. Eldering uit Hoogkerk. Op de natuurstenen kraagstenen van de portiek staan het bouwjaar en de initialen van de opdrachtgevers S.P. Hoekstra en zijn echtgenote Pietje Anna Hoekstra. Het schuurgedeelte van de boerderij is in 1983 afgebrand en herbouwd en valt om die reden buiten bescherming van rijkswege. Omschrijving Woonhuis van één bouwlaag onder een samengesteld schild/zadeldak dat aan de voorzijde met rode en aan de zijkanten met zwarte geglazuurde Friese golfpannen is gedekt; op de nok en in het dakschild gemetselde schoorstenen met keramische rookverdelers; aan de voorzijde een kleine kajuit met drieruitsvenster. De gevels zijn boven een natuurstenen plint opgetrokken in rode strengperssteen. De geveltoppen aan de voor- en aan de westgevel zijn uitgevoerd in een witte strengperssteen evenals het fries onder de gootlijst op geprofileerde gootklampen. De voorgevel bevat links een uitbouw met topgevel, en bevat een betegelde portiek met een geverniste gedecoreerde paneeldeur onder bovenlicht, H-vensters en een samengesteld venster inde uitbouw, alle onder versierde natuurstenen lateien. In de zijgevels T-vensters met drieruits bovenlichten onder strek, en in de topgevels vensters met zijlichten binnen een hoefijzervormige boog van rode strengperssteen. Aan de westgevel een eenvoudig houten balkon en een aanbouw onder plat dak waarin een paneeldeur. Tegen de oostgevel staat een aanbouw onder plat dak met een houten lattendeur tussen zijlichten en een stookhok onder zadeldak gedekt met zwarte geglazuurde Friese golfpannen; schoorsteen. In de noordgevel van het stookhok zijn twee kleine T-vensters. In het INTERIEUR zijn originele elementen aanwezig, zoals betegelde schouwen met marmeren schoorsteenmantels, paneeldeuren, luiken en een bedstede. Waardering Het woonhuisgedeelte van de villaboerderij in Art Nouveau stijl uit 1915 is van algemeen architectuurhistorisch belang: - vanwege de bouwstijl, waarin Art Nouveau elementen zijn opgenomen; - vanwege de zorgvuldige detaillering en ornamentiek; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de beeldbepalende functie voor de Lânsbuorren in Sumar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512576
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villaboerderij met woonhuis in een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl in Sumar

Kop-rompboerderij met jongere voorgevel met topschoorsteen met bord en zes- en negenruitvensters in de dienstruimten

Greate Buorren 51
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Kop-rompboerderij gebouwd in 1756 blijkens aanzetstenen aan de voorgevel; deze is echter onlangs in modern materiaal herbouwd met behoud van..

Dwarshuisboerderij in roze kalkzandsteen met dwarshuis onder schilddak gedekt met zwarte Friese pannen en met versierde dakkapel en twee schoorstenen ..

Lânsbuorren 11
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving BOERDERIJ met DWARSHUIS waarvan het dwarshuis via een hals onder plat dak is verbonden met de schuur. De gevels zijn opgetrokk..

Dwarshuisboerderij, stookhok

Lânsbuorren 11
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het STOOKHOK uit 1909 behorende bij de boerderij is opgetrokken in roze kalkzandsteen onder uitkragend zadeldak gedekt met cem..

Hervormde kerk, pastorie

Greate Buorren 23
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding PASTORIE van de Nederlands Hervormde Gemeente. Het pand is oorspronkelijk in 1930 als woonhuis ontworpen door architect C. de Boe..

Dorpskerk, hervormde kerk en toren, gelegen op een kerkhof

Greate Buorren 14
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. Eenvoudig kerkgebouw met ingebouwde westtoren in 1769 opgetrokken ter vervanging ener oudere. I..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villaboerderij met woonhuis in een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl in Sumar

Foto's (3)