Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in eclectische stijl in Burgum

Woonhuis

Lageweg 20
9251JW Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1866 1966 (verb.)


Beschrijving van Woonhuis in eclectische stijl

Inleiding WOONHUIS in Eclectische trant dat in 1866 is gebouwd in opdracht van Mr. Adrianus Eldering Ferf, de toenmalige eigenaar en bewoner van Glinstrastate, voor zijn zoon Mr. Horatius Ferf. Getuige de gevelsteen is de eerste steen gelegd door zijn jongere broers en zusje. `Den vierden juny 1866 zijn de eersten stenen gelegd door Abraham Ferf, Hector Jacob Ferf en Ina Petronella Ferf'. Het pand staat in het centrum van Burgum, aan de westzijde van de noord-zuid lopende Lageweg. Aan de voorzijde scheidt een eenvoudig giet- en smeedijzeren HEK op natuurstenen basis het erf van de straat. In de voorgevel is de centrale voordeur vervangen door een dubbel venster. Tegen de noordelijke zijgevel is in 1966 een portiek aangebouwd, waarin de toegang tot het huidige kantoor en het huis zijn geplaatst. Een eenvoudig koetshuis in de tuin is van minder groot belang. Omschrijving Een pand van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond, met grijs en beige geschilderde gevels op een donker gepleisterde plint, onder een afgeknot schilddak gedekt met zwarte Hollandse pannen. De vijf traveeën brede gepleisterde voorgevel heeft hoeklisenen en een fries met tandlijst onder kroonlijst. De middelste travee wordt geflankeerd door pilasters; korfboog fries onder de kroonlijst. De H-vensters met doorlopende onderdorpel op de eerste bouwlaag en de zesruits verdiepingsvensters zijn gevat in een geprofileerde korfboogvormige lijst met rijk gedecoreerde kuif. In de middelste travee boven het vernieuwde venster nog het originele bovenlicht; daarboven een balkon op geprofileerde houten consoles met een rijk gedecoreerde ijzeren balustrade; zesruits balkondeuren, afgewerkt als de overige vensters. Waardevolle INTERIEURONDERDELEN zijn onder andere een stucplafond en een stookplaats met marmeren schoorsteenmantel en sierlijstjes in de achterkamer. Het plafond heeft een rijk geornamenteerd rozet met florale motieven en engelfiguren. Twee gecanneleerde HEKPIJLERS met dennenappels en een eenvoudig giet- en smeedijzeren hek vormen de erfafscheiding. Een gietijzeren lantaarn aan de voorgevel heeft dezelfde dennenappeldecoratie aan de onderzijde. Waardering Het woonhuis uit 1866 te Burgum is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - vanwege de toegepaste Eclectische bouwstijl; - vanwege de evenwichtige en gedetailleerde ornamentiek; - vanwege de beeldbepalende de betekenis voor het aanzien van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512575
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in eclectische stijl in Burgum

Langgerekt woongebouw met zesruitsvensters onder twee evenwijdige zadeldaken tussen met houten lijsten afgedekte topgevels met hoekschoorstenen

Schoolstraat 6
Jistrum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Langgerekt woongebouw waarschijnlijk oorspronkelijk in verschillende woningen gedeeld, en gedekt door twee evenwijdige zadeldaken tussen top..

Groot dorpshuis met omlijste ingang en zesruitsvensters onder twee evenwijdige zadeldaken tussen topgevels met hoekschoorstenen

Schoolstraat 17
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Groot dorpshuis onder twee evenwijdige zadeldaken tussen topgevels met hoekschoorstenen; omlijste ingang en zesruitsvensters.

Woonhuis annex kantoor in een aan de Amsterdamse School verwante stijl

Lageweg 45
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding WOONHUIS annex KANTOOR in een aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl aan één van de hoofdstraten van Burgum. Het pand is..

Pleats De Pleats

Schoolstraat 82
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Tot dorpshuis verbouwde grote boerderij met halsvormige top boven de ingang gedateerd 1773. Betimmerde kamers en schouwen, waarvan een met t..

Gemeentehuis Tytsjerksteradiel

Raadhuisweg 7
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het GEMEENTEHUIS bestaat uit een centraal, uitspringend volume met verdieping en twee zijvleugels van één bouwlaag: een kort..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in eclectische stijl in Burgum

Foto's (3)