Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJzeren geklonken ophaalbrug over de Murk in Aldtsjerk

Weg En Waterwerk

Van Sminiaweg 126
9064KH Aldtsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van IJzeren geklonken ophaalbrug over de Murk

Inleiding IJzeren geklonken OPHAALBRUG uit de jaren twintig over het riviertje de Murk tussen de Van Sminiaweg en de Rhaladijk op markante plek in Aldtsjerk. Momenteel is de brug als zelfbedieningsbrug in gebruik. Omschrijving IJzeren geklonken ophaalbrug op (vernieuwde) betonnen grijs geschilderde bruggehoofden met (nieuwe) ijzeren leuning en brugdek. Het bruggehoofd aan de kant van de Van Sminiaweg staat met drie kolommen in het water. De hamei bestaat uit een dichte ligger op taps toelopende kolommen, elk opgebouwd uit vier N-spanten. Daarboven bevindt zich tussen de priemen die uit vakwerkliggers bestaan een I-profiel balk. De broekbalk wordt gevormd door een dicht spant met gewichten. Waardering De ophaalbrug uit de jaren twintig is van algemeen cultuurhistorisch belang: - als voorbeeld van een ijzeren geklonken ophaalbrug uit de jaren twintig van de twintigste eeuw; - vanwege de hoge mate van zeldzaamheid van dergelijke nog functionerende bruggen in de regio; - vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de dorpse omgeving; - vanwege de beeldbepalende betekenis voor het aanzien van het dorp Aldtsjerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512573
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Murk
Lengte 11 km
Monding De Bonke
Stroomt door Friesland
De Moark onder de Canterlandse brug
De Moark onder de Canterlandse brug
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Murk (Fries De Moark) is een ongeveer elf kilometer lange vaart in Friesland.

De vaart begint bij Rinsumageest en heeft een stroming die zuidwestwaarts voert. De stroom heeft een verbreding in het meerachtige Wijde Murk (Wide Moark). Vervolgens geeft het haar water af in het Oudkerkermeer (Aldtsjerkster Mar). Nadat dat meer naar het zuidwesten is gepasseerd, loopt de waterweg naar het zuiden om uiteindelijk in de Bonkevaart te stromen. De naam De Moark werd op 15 maart 2007 officieel de naam van het riviertje in Friesland.

Over de Murk bevindt zich ter hoogte van de Canterlandseweg (Tussen Lekkum en Giekerk) de Canterlandsebrug (Kanterlânsbrêge) waarop een kunstwerk is aangebracht in de vorm van duizend blauw glazuren tegels. Het Elfstedenmonument bestaat uit een afbeelding van de rijders van de Elfstedentocht die over de Murk voert, als ze wordt gereden. Die brug is de laatste brug die de schaatsers aantreffen in de tocht.


Monumenten in de buurt van IJzeren geklonken ophaalbrug over de Murk in Aldtsjerk

Rentenierswoning in ambachtelijk-traditionele stijl

Van Sminiaweg 85
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding Sober vormgegeven WOONHUIS in ambachtelijk-traditionele stijl uit het begin van de twintigste eeuw. Het pand ligt direct aan de v..

Hervormde kerk en toren (Sint-Pauluskerk)

Van Sminiaweg 29
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. In de kern romaans kerkgebouw van baksteen met tufsteen bekleed, aan de noordzijde echter beple..

Grafheuvel van de familie Van Sminia

Van Sminiaweg 29
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding De GRAFHEUVEL met fraai geornamenteerde grafsteen op de begraafplaats van de Hervormde kerk in Aldtsjerk dateert uit 1857 en beho..

De Klinze: prieel

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving PRIEEL behorend tot de buitenplaats De Klinze. Terzijde van het voorplein staat tussen de bomen een vrijstaand houten prieel ..

De Klinze: koetshuis

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Voormalig KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats De Klinze. Rechts van het hoofdgebouw staat een van oorsprong 19de-eeuws ko..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)