Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafheuvel van de familie Van Sminia in Aldtsjerk

Graf Begraafplaats

Van Sminiaweg 29
9064KD Aldtsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1857


Beschrijving van Grafheuvel van de familie Van Sminia

Inleiding De GRAFHEUVEL met fraai geornamenteerde grafsteen op de begraafplaats van de Hervormde kerk in Aldtsjerk dateert uit 1857 en behoort aan de familie Van Sminia die ooit de Sminiastate en de Klinze in Aldtsjerk bewoonde. Omschrijving Een met gras begroeide grafheuvel waartegen schuin omhoog een hardstenen grafsteen met frijnslag is geplaatst. Op de bovenste helft van de steen zijn in een verdiept veld met rechthoekige lijst afbeeldingen gehouwen: een ridderhelm met drie veren (horend bij het familiewapen van Van Sminia), daaronder een kroon, waaronder de familiewapens van de families Van Sminia en Coehoorn van Scheltinga. In de vier velden van het Van Sminiawapen zijn een zandloper, drie stervormige ornamenten, een halve maan en een bloem afgebeeld; de vier velden van het ovale wapen van de familie Coehoorn van Scheltinga bevatten kruislings identieke motieven: twee velden met twee bloemen en twee velden met afbeeldingen van jachthonden en jachthoorns. Om de wapens heen een decoratieve lijst met lofwerk. Het onderste deel van het familiegraf bevat de tekst: "Jonkheer Arent Johannes Van Sminia, vroeger lid der ridderschap en der staten van Friesland geboren te Leeuwarden den 1 february 1806, gehuwd te Heerenveen den 31 october 1826, overleden te Oudkerk op den Huize De Klinse den 15 october 1857. Jonkvrouwe Clara Coehoorn van Scheltinga, geboren te Heerenveen den 19 january 1806, gehuwd aldaar den 31 october 1826, overleden te Oudkerk op den huize Sminia State den 13 december 1875." Waardering Het grafmonument uit het midden van de vorige eeuw is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzonder en zeldzaam type grafmonument; - vanwege de ornamentiek; - als bijzondere uitdrukking van het historisch belang van de familie Van Sminia voor de streek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512572
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafheuvel van de familie Van Sminia in Aldtsjerk

Hervormde kerk en toren (Sint-Pauluskerk)

Van Sminiaweg 29
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. In de kern romaans kerkgebouw van baksteen met tufsteen bekleed, aan de noordzijde echter beple..

Rentenierswoning in ambachtelijk-traditionele stijl

Van Sminiaweg 85
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding Sober vormgegeven WOONHUIS in ambachtelijk-traditionele stijl uit het begin van de twintigste eeuw. Het pand ligt direct aan de v..

IJzeren geklonken ophaalbrug over de Murk

Van Sminiaweg 126
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding IJzeren geklonken OPHAALBRUG uit de jaren twintig over het riviertje de Murk tussen de Van Sminiaweg en de Rhaladijk op markante ..

De Klinze: prieel

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving PRIEEL behorend tot de buitenplaats De Klinze. Terzijde van het voorplein staat tussen de bomen een vrijstaand houten prieel ..

De Klinze: koetshuis

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Voormalig KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats De Klinze. Rechts van het hoofdgebouw staat een van oorsprong 19de-eeuws ko..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafheuvel van de familie Van Sminia in Aldtsjerk

Foto's (1)