Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-hals-rompboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in M没nein

Boerderij

Kaetsjemuoi-wei 28
9063JK M没nein (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: rond 1880 1952 (aankapping) 1880 rond 1880 1952 (aankapping)


Beschrijving van Kop-hals-rompboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl

Omschrijving BOERDERIJ van het type kop-hals-romp, in ambachtelijk-traditionele trant uit 1880, opgetrokken in roodbruine bakstenen. De KOP van de boerderij heeft een zadeldak gedekt met geglazuurde zwarte Friese golfpannen en met een geprofileerde gootlijst en dubbele houten klampen; schoorsteen op nokhoek. De topgevel heeft een rollaag langs de dakrand; de voorgevel heeft gemetselde hoekpilasters; rozetvormige muurankers. Het voorhuis heeft houten zesruits schuifvensters met getoogde bovenlichten, die beschilderd zijn met een rastermotief, onder een strek. Een dubbele paneeldeur in de noordgevel; getoogd en beschilderd bovenlicht. Omstreeks 1952 is aan de zuidgevel een aankapping in traditionele stijl aangebracht. De HALS die het voorhuis met de schuur verbindt heeft een zadeldak gedekt met zwarte Friese golfpannen en een goot op klossen. Dit gedeelte van de boerderij heeft dezelfde ramen als het voorhuis, alleen is het venster aan de zuidzijde dubbel. Het schuurgedeelte of de ROMP staat onder een schilddak dat grotendeels gedekt is met golfplaat, deels met zwarte Friese golfpannen en deels met riet; twee uileborden met zwanen en een makelaar met windwijzer op de nokeinden. In de voorgevel van het schuurgedeelte is een horizontaal gedeelde deur met getoogd bovenlicht; ernaast een zesruitsvenster, beide onder met rastermotief beschilderde bovenlichten en strek; gevelsteen bij het venster met de tekst: "de eerste steen gelegd den 14 april 1880 door jonkvrouwen Maria en Catharina Maria Rolina van Sminia." Ook in deze gevel een opgeklampte deur naar de melkkamer met aan weerszijden een venster met smal bovenlicht; decoratieve roedenverdeling. In de noordgevel van de romp bevinden zich een rij getoogde ijzeren negenruitsvensters, twee melkkamervensters met smalle bovenlichten onder rollaag en met houten luiken, en dubbele opgeklampte deeldeuren. De zuidgevel heeft getoogde ijzeren drielichtvensters en een kelderraam. In de achtergevel hoge dubbele deeldeuren, een staldeur met een boven- en zijlicht en 茅茅n met alleen een bovenlicht. Een houten privaat met lessenaarsdakje is tegen de gevel aangebouwd. Het INTERIEUR van voorhuis en schuur zijn nog in redelijk gave staat. Waardering De boerderij is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang: - als hoofdonderdeel van het complex; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het interieur; - vanwege de sobere, traditionele vormgeving met zorgvuldige detaillering; - als onderdeel van de historische bezittingen van de familie Van Sminia; - vanwege de markante ligging aan het begin van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512564
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-hals-rompboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in M没nein

Kop-hals-rompboerderij, stookhok

Kaetsjemuoi-wei 28
M没nein (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving STOOKHOK daterend uit 1880. Het hok is opgetrokken in roodbruine bakstenen en heeft een zadeldak gedekt met zwarte Friese golf..

Arbeiderswoning van het krimpentype

Kaetsjemuoi-wei 35
M没nein (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding Eenvoudige ARBEIDERSWONING van het krimpentype, opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwstijl en daterend uit ongeveer 1..

Arbeiderswoning

Kaetsjemuoi-wei 29
Munein (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De ARBEIDERSWONING heeft de kenmerken zoals beschreven in de complexomschrijving. Deze woning bevat twee zesruitsvensters in d..

Arbeiderswoning

Dokter Kijlstraweg 11
M没nein (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De ARBEIDERSWONING heeft de kenmerken zoals beschreven in de complexomschrijving. Deze woning bevat een oorspronkelijk zesruit..

Arbeiderswoning

Dokter Kijlstraweg 7
M没nein (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De ARBEIDERSWONING heeft de kenmerken zoals beschreven in de complexomschrijving. Deze woning heeft twee zesruitsvensters in d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kop-hals-rompboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl in M没nein