Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-rompboerderij in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in roodbruine baksteen in Garyp

Boerderij

Westerein 23
9263PC Garyp (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1873


Beschrijving van Kop-rompboerderij in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in roodbruine baksteen

Omschrijving KOP-ROMPBOERDERIJ uit 1873 opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in roodbruine baksteen. De KOP heeft een zadeldak, gedekt met zwarte geglazuurde Friese golfpannen. Rozetankers aan de gevels. De topgevel eindigt in een schoorsteen met kap en heeft een brede rollaag langs de dakrand; getoogde vierruits schuifvensters: twee in de voorgevel en één in de beide zijgevels; twee getoogde vierruits zoldervensters in de geveltop; decoratieve strekken boven alle vensters. De ROMP staat onder een schilddak, waarvan het voorste gedeelte met zwarte Friese golfpannen en de schuur met riet is gedekt; uileborden. In de voorgevel van de romp is de entree tot het woongedeelte: een houten deur met een glasruit en getoogd bovenlicht; naast de deur een gevelsteen met opdrachtgever en bouwjaar: O.W. Hoekstra, 1873. Ernaast drie getoogde vierruits schuifvensters onder strek. In de zuidelijke zijgevel van de romp een melkkamervenster met diefijzers; een terugliggende toegangsdeur met boven- en zijlicht en getoogde schuurvensters met ijzeren tracering onder strek. In de noordelijke zijgevel een aankapping waarin een samengesteld raam; keldervenster met diefijzers. Verder in de noordgevel dubbele schuurdeuren en getoogde houten zesruits vensters onder rollaag. In de achtergevel dubbele hoge deeldeuren, een staldeur met boven- en zijlichten met roedeverdeling en een samengesteld venster; bovenin de gevel een opening voor de kippen. Waardering De kop-rompboerderij uit 1873 is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als ruimtelijk en functioneel hoofdonderdeel van het complex; - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid; - vanwege de voor de Friese Wouden karakteristieke vormgeving; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de weg naar Earnewâld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512560
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-rompboerderij in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in roodbruine baksteen in Garyp

Kop-rompboerderij, bijschuur

Westerein 23
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving BIJSCHUUR uit omstreeks 1912 van bruine gezande baksteen onder met zwarte Friese golfpannen gedekt zadeldak met wolfseind en u..

Kop-rompboerderij, stookhok

Westerein 23
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving STOOKHOK waarschijnlijk van hetzelfde bouwjaar als de boerderij en bijschuur, te weten 1873. Het hok ligt aan de zuidkant van ..

Petruskerk

Tsjerkepaed 18
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv.Kerk. Eenvoudig kerkje met driezijdige sluiting en daktoren, alles uit 1838. In de kerk gesneden preekstoelkuip met achterschot en klan..

Eenvoudig pand met twaalf- en vierruitsvensters onder laag zadeldak met schoorstenen tussen topgevels

De Tuije 4
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Eenvoudig pand waarin oorspronkelijk twee woningen onder laag zadeldak tussen topgevels, waarboven schoorstenen. Vensters met 12- en 4 ruite..

Café-slijterij "Unicum"

Greate Buorren 53
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding Rijk gedecoreerd CAFÉ uit 1904, opgetrokken in een aan de Neo-Renaissance verwante stijl. Het pand is gelegen in het midden van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kop-rompboerderij in ambachtelijk-traditionele bouwtrant in roodbruine baksteen in Garyp