Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kop-rompboerderij in roodbruine baksteen in Garyp

Boerderij

Greate Buorren 42
9263PN Garyp (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Kop-rompboerderij in roodbruine baksteen

Omschrijving Vrij gave KOP-ROMPBOERDERIJ opgetrokken in roodbruine baksteen. Het voorhuis heeft een zadeldak gedekt met zwarte geglazuurde Friese golfpannen; een schoorsteen voor op de nok; geprofileerde goot op klossen. Het schuurgedeelte staat onder een schilddak gedekt met zwarte geglazuurde Friese golfpannen aan de voorzijde en ongeglazuurde op de rest van het dak; op de nok een schoorsteen; uileborden; houten goten met houten klossen aan de voorzijde en gemetselde klossen aan de achter- en zijkanten. De topgevel van de 'kop' heeft een kop-strekrollaag langs de dakrand, rozetankers en een boogvormige metseldecoratie in de top. In de voorgevel bevinden zich twee getoogde zoldervensters onder rollaag en twee getoogde zesruitsvensters onder gemetselde wenkbrauwboog, die terugkeren in de zijgevels. In de westgevel nog een zesruitvenster; kelderraam onder strek. In de voorgevel van de 'romp' bevindt zich de geverfde houten voordeur met getoogd bovenlicht met gietijzeren levensboom; rechts van de deur twee getoogde zesruitsvensters en daarnaast twee lager geplaatste melkkamervensters met diefijzers en tot de wisseldorpel met luiken geblindeerd; alle vensters onder strek. De westgevel van het SCHUURGEDEELTE heeft ijzeren getoogde drieruitsvensters; de oostgevel heeft ijzeren rondboogvensters met tracering; een staldeur; in een terugspringend geveldeel een deur met bovenlicht en een zesruitsvenster ernaast. De achtergevel van het schuurgedeelte heeft dubbele deeldeuren en twee staldeuren, waarvan de ene een bovenlicht en zijlicht heeft en de andere alleen een bovenlicht; vensters variërend in grootte en materiaalgebruik; deuren en vensters onder rollaag. Waardering De laat 19de eeuwse kop-rompboerderij is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - vanwege de regionaal karakteristieke vormgeving en detaillering; - als voorbeeld van een kop-rompboerderij met melkkamer voor in de romp; - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de beeldbepalende ligging midden in het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512557
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kop-rompboerderij in roodbruine baksteen in Garyp

Kop-rompboerderij, stookhok

Greate Buorren 42
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Laat negentiende eeuws STOOKHOK gelegen aan de oostzijde van het voorhuis van de bijbehorende kop-rompboerderij, met de nok ev..

Café-slijterij "Unicum"

Greate Buorren 53
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding Rijk gedecoreerd CAFÉ uit 1904, opgetrokken in een aan de Neo-Renaissance verwante stijl. Het pand is gelegen in het midden van ..

Petruskerk

Tsjerkepaed 18
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv.Kerk. Eenvoudig kerkje met driezijdige sluiting en daktoren, alles uit 1838. In de kerk gesneden preekstoelkuip met achterschot en klan..

Eenvoudig pand met twaalf- en vierruitsvensters onder laag zadeldak met schoorstenen tussen topgevels

De Tuije 4
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Eenvoudig pand waarin oorspronkelijk twee woningen onder laag zadeldak tussen topgevels, waarboven schoorstenen. Vensters met 12- en 4 ruite..

Binnenrust

Easterein 29
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Binnenrust. Kop-hals-rompboerderij met niet onderkelder vooreind, gevat tussen twee topgevels, waarvan de voorgevel met diagonaal gemetselde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kop-rompboerderij in roodbruine baksteen in Garyp

Foto's (2)