Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw voor Christelijke Belangen in Eastermar

Kerkelijk Gebouw

Torenlaan 12
9261VZ Eastermar (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1924
Architect: J.D. Schuilenga Schuilenga 1924 J.D. Schuilenga


Beschrijving van Gebouw voor Christelijke Belangen

Omschrijving GEBOUW voor Christelijke Belangen gebouwd in 1924, met elementen uit de Interbellumstijl. Met de uitvoering was belast J.D. Schuilenga uit Surhuisterveen. Het pand met rechthoekig grondplan is opgetrokken in roodbruine bakstenen onder een zadeldak met wolfseind aan de achterzijde, gedekt met zwarte platte Friese golfpannen; strakke windveren aan de voorzijde. Een expressief element in het verder sober vormgegeven gebouw vormt het torentje naast de voorzijde, iets teruggelegen. De toren staat onder een tentdak dat op vier ronde grindbetonnen pijlers staat; zinken piron. Doorlopend boogfries van decoratief metselwerk; een grindbetonnen gevelband verbindt toren en voorgevel visueel met elkaar. De entree van het gebouw is in de toren. De voorgevel van het gebouw wordt gedomineerd door een vierdelig raam, met bovenin drie horizontale roeden; boven de middelste twee raamdelen een halfrond bovenlicht met rastervormige tracering; een rollaag met muizetanddecoratie en een sluitsteen van grindbeton omsluit de boogvorm. Aan de achterzijde een vernieuwde verlenging van het gebouw. Waardering Het gebouw voor Christelijke Belangen uit 1924 is van algemeen belang: - als ruimtelijk en functioneel onderdeel in het totaal van het complex; - vanwege de vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512555
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het verenigingsgebouw voor Christelijke Belangen aan de Torenlaan 12 in het Hoogzand van Oostermeer

Het gebouw voor Christelijke Belangen is een in 1924 gebouwd verenigingsgebouw naast de hervormde kerk in Hoogzand in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis

Het gebouw voor Christelijke Belangen werd in 1924 gebouwd aan de Torenlaan in het Hoogzand, naast de in 1868 gebouwde nieuwe kerk van Hoogzand. Het gebouw draagt diverse kenmerken van de bouwstijlen die gebruikt werden in het interbellum. Het verenigingsgebouw is in een sobere stijl vormgegeven. Een kenmerkend element is de toren, met de ingang aan de zijkant van het gebouw. Zowel onder het tentdak van de toren als in de voorgevel is gebruikgemaakt van decoratieve versieringen in het metselwerk. Het gebouw is in latere jaren aan de achterzijde uitgebreid.[1] Het gebouw is erkend als rijksmonument, evenals de naastgelegen kerk en de tegenovergelegen pastorie. Naar het oordeel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bezit het gebouw een zeer hoge cultuurhistorische waarde.[1]


Monumenten in de buurt van Gebouw voor Christelijke Belangen in Eastermar

Nederlands Hervormde kerk

Torenlaan 14
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Een in eclectische trant uitgevoerde KERK, naar een ontwerp van R. Kielstra. De aannemer was K.F. Ozinga uit Dokkum. De kerk i..

Pastorie

Torenlaan 1
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De PASTORIE bij de Nederlands Hervormde kerk is een in Eclectische stijl gebouwd blokhuis uit 1875. Het door architect D.D. Du..

Nieuw Stedma

Grote Hornstweg 16
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het VOORHUIS van de boerderij uit 1912 is met aan Art Nouveau verwante stijlelementen opgetrokken in roodbruine strengpersstee..

Nieuw Stedma, bijschuur

Grote Hornstweg 16
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving BIJSCHUUR uit omstreeks 1912 van bruine gezande baksteen onder met zwarte Friese golfpannen gedekt zadeldak met wolfseind en u..

Toren van de voormalige Hervormde Kerk

Torenlaan 11
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Toren van de v.m. Herv. Kerk. Ver buiten de kom van het dorp gelegen nog wel 13e eeuwse bakstenen toren. Mechanisch torenuurwerk Gebr. van B..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gebouw voor Christelijke Belangen in Eastermar

Foto's (1)