Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Eastermar

Kerkelijk Gebouw

Torenlaan 1
9261VZ Eastermar (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1875
Architect: D.D. Duursma Duursma 1875 D.D. Duursma


Beschrijving van Pastorie

Omschrijving De PASTORIE bij de Nederlands Hervormde kerk is een in Eclectische stijl gebouwd blokhuis uit 1875. Het door architect D.D. Duursma ontworpen pand is symmetrisch van opzet. Met uitzondering van de geheel gepleisterde achtergevel zijn de gevels opgetrokken in bruine bakstenen op uitgemetseld trasraam, onder een afgeknot schilddak, gedekt met zwarte platte Friese pannen; gepleisterd attiek met verdiepte rechthoekige vlakken. Zowel voor- als achtergevel hebben gepleisterde, vijfkantige hoekpilasters, waarop een vaas van stuc staat. De pilasters worden herhaald bij de centrale ingangspartij. Deze bestaat uit een hoog opgaande gevel waarin een omlijste vernieuwde deur met bovenlicht; daarboven een kajuit met een drielichtsvenster; Frans balkon met een decoratief gietijzeren hek. Attiek op de kajuit met kuifwerk en twee vazen. Twee gevelstenen aan weerszijden van de entree met de tekst: "De eerste steen aan deze pastorie is gelegd door Rijpke Tjerks Atsma Jr: den 23 Junij 1875, D.D. Duursma, architect en J. Pijkstra, aannemer", en: "Deze pastorie is gesticht onder het beheer der kerkvoogden Tjerk Rijpkes Atsma, Dirk Gjalts Reitsma, Binne Roelofs Reeling, Predikant van Alhier, Willem Frederik Bluggel." Aan weerszijden van de ingang getoogde H-vensters met gepleisterde omlijsting die is verbreed rond de bovenlichten; een gepleisterde cordonlijst verbindt de houten onderdorpels met elkaar. Midden in de achtergevel een dubbele houten deur met gerond bovenlicht en een gepleisterde kajuit erboven; pilasters, attiek en vazen als bij de kajuit aan de voorzijde. Vernieuwde raam- en deurindeling in de rest van de achtergevel wijzigingen. Van het INTERIEUR zijn vermeldenswaard de deels intact zijnde gestucte plafonds en het ronde bovenlicht op de verdieping. De indeling van de PLATTEGROND heeft nauwelijks wijzigingen ondergaan. Waardering De pastorie is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex met de kerk en het verenigingsgebouw; - vanwege zijn zorgvuldige en rijke detaillering in Eclectische stijl; - als onderdeel van het oeuvre van de architect; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van exterieur; - vanwege de beeldbepalende ligging, met deels omgrachte tuin, tegenover de kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512554
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De hervormde pastorie aan de Torenlaan 1 in Hoogzand

De pastorie van het Hoogzand van Oostermeer is een monumentaal pand aan de Torenlaan 1 in Hoogzand in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis

In 1868 werd in het Hoogzand van Oostermeer een nieuwe kerk gebouwd, omdat de oude kerk in bouwvallige staat verkeerde en moest worden afgebroken. In 1875, zeven jaar na de bouw van de nieuwe kerk, werd tegenover de nieuwe kerk ook een nieuwe pastorie gebouwd. De toenmalige predikant Willem Frederik Bluggel was in januari 1874 met zijn werkzaamheden begonnen in het Hoogzand van Oostermeer. Zijn naam, met die van de toenmalige kerkvoogden, staat vermeld op de eerste steen, die op 23 juni 1875 werd gelegd.[1] Hij zou met zijn gezin in de nieuwe pastorie wonen tot oktober 1879 toen hij het Hoogzand verliet vanwege het aanvaarden van een beroep naar Nijkerk.

De pastorie is ontworpen door de architect Durk Djurres Duursma uit Drachten. Evenals de tegenoverliggende kerk werd de pastorie in een eclectische stijl gebouwd. De symmetrische vierkante woning heeft zowel aan de voor- als aan de achterzijde vijfkantige hoekpilasters. Ook ter weerszijden van voor- en achterdeur staan dezelfde soort pilasters. Boven de voordeur bevindt zich een zogenaamd Frans balkon met een gietijzeren hek.[1] De pastorie is, evenals de tegenovergelegen kerk en het verenigingsgebouw, erkend als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Pastorie in Eastermar

Nederlands Hervormde kerk

Torenlaan 14
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Een in eclectische trant uitgevoerde KERK, naar een ontwerp van R. Kielstra. De aannemer was K.F. Ozinga uit Dokkum. De kerk i..

Gebouw voor Christelijke Belangen

Torenlaan 12
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving GEBOUW voor Christelijke Belangen gebouwd in 1924, met elementen uit de Interbellumstijl. Met de uitvoering was belast J.D. Sc..

Nieuw Stedma

Grote Hornstweg 16
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het VOORHUIS van de boerderij uit 1912 is met aan Art Nouveau verwante stijlelementen opgetrokken in roodbruine strengpersstee..

Nieuw Stedma, bijschuur

Grote Hornstweg 16
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving BIJSCHUUR uit omstreeks 1912 van bruine gezande baksteen onder met zwarte Friese golfpannen gedekt zadeldak met wolfseind en u..

Toren van de voormalige Hervormde Kerk

Torenlaan 11
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Toren van de v.m. Herv. Kerk. Ver buiten de kom van het dorp gelegen nog wel 13e eeuwse bakstenen toren. Mechanisch torenuurwerk Gebr. van B..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)