Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa "De Beuk" in Burgum

Woonhuis

Schoolstraat 59
9251EB Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Villa "De Beuk"

Omschrijving Een witgepleisterd woonhuis uit ongeveer 1920 in Cottage Stijl met een haaks erachter geplaatst achterhuis in witgeverfde baksteen. Het gehele pand is gedekt door een met riet belegd samengesteld schilddak met ruim overstek; een dakkapel onder rieten dak aan voor- en achterzijde. Het voorhuis heeft een zwart gepleisterde plint; het achterhuis een zwart geverfde bakstenen plint. Langs de voorgevel van het voorhuis loopt een veranda, steunend op vier betonnen pilaren. De linker zijopening is dichtgezet met een groot raam met roedeverdeling. Centraal in de voorgevel is de houten geverfde toegangsdeur met zijlichten en een bovenlicht met decoratieve tracering. Rechts van de deur twee achtruitsvensters met in de bovenlichten met verf aangebrachte glas-in-loodstrips; geprofileerde omlijsting. Links van de deur een stalen vensterpartij, waarin openslaande deuren zijn opgenomen. De westelijke zijgevel heeft een verhoogd middenrisaliet met tuitgevel onder gebroken zadeldak; bovenop de tuit annex schoorsteen een fraaie rookmond van gebakken steen; in de geveltop twee kleine boogvensters. In het risaliet een omlopend glas-in-loodraam, gevat in decoratieve houten kozijnen. In de oostelijke zijgevel van het voorhuis een achtruitsvenster en een meerruitsvenster. In het dak een kajuit met een vrijwel identieke tuitgevel en rookmond als bij de westgevel; twee rechthoekige vensters in de geveltop. Het achterhuis, voorzien van staafankers, heeft een toegangsdeur met bovenlicht met siertracering en zijlichten; stenen stoep. Ernaast een groot samengesteld venster dat uitkijkt op een terrasje van betonnen grindtegels. In de westgevel van het achterhuis twee achtruitsvensters, twee zesruitsvensters met daaronder twee dubbele kelderramen met diefijzers. In de oostgevel een gevelsteen met de tekst: "P.J. Scheltema, den 8 Juny 1841". Naast de steen een nieuwe deur en dito venster. Waardering De van oorsprong midden negentiende eeuwse rentenierswoning is van algemeen architectuurhistorisch belang: - als hoofdonderdeel van het complex van woonhuis en hekpijlers; - vanwege de architectonische transformatie die ze in de jaren twintig van de twintigste eeuw heeft ondergaan; - vanwege de esthetisch geslaagde vormgeving; - vanwege de zorgvuldige detaillering; - vanwege de beeldbepalende ligging midden in het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512550
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa "De Beuk" in Burgum

Villa "De Beuk", hekpijlers

Schoolstraat 59
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Twee forse stenen HEKPIJLERS, waarschijnlijk uit de jaren twintig van de twintigste eeuw. De pijlers markeren de toegang tot d..

Laag breed dorpshuis met zesruitsvenster onder omgaand zadeldak met hoekschoorstenen waarop borden

Schoolstraat 84
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Laag breed dorpshuis onder omgaand zadeldak met hoekschoorstenen waarop borden. Zesruitsvensters.

Laag dorpshuis met omlijste ingang, zesruitsvensters en versierde kroonlijst onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden

Schoolstraat 86
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Laag dorpshuis onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden; omlijste ingang, zesruitsvensters, versierde kroonlijst.

Pleats De Pleats

Schoolstraat 82
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Tot dorpshuis verbouwde grote boerderij met halsvormige top boven de ingang gedateerd 1773. Betimmerde kamers en schouwen, waarvan een met t..

Glinstra State, orangerie

Schoolstraat 77
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Orangerie van Glinstra State onder schilddak met twee hoekschoorstenen met borden; ingang en tweemaal twee vensters halfrond gesloten naar d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa "De Beuk" in Burgum

Foto's (3)