Gemeentehuis, zitbank in Burgum

Raadhuisweg 7
9251GH Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel)

Beschrijving van Gemeentehuis, zitbank

Omschrijving Een in gesinterde steen opgetrokken ZITBANK, opgericht ter ere van het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard. De bank bestaat uit een langwerpige gemetselde achterwand, waartegenaan de zitting is gemetseld. Deze is ingeklemd tussen twee massieve, half rondlopende, opgemetselde leuningen en is bekleed met langwerpige houten planken. De leuningen hebben een platte natuurstenen afdekplaat met een inscriptie in de rand: in de ene staat "Juliana" en in de andere "Bernhard". Middenboven in de achterwand van de bank is een natuurstenen gedenksteen met het jaartal "1937" erin gegrift. De klinkerbestrating voor de bank bakent hem af van de openbare ruimte eromheen. Waardering De zitbank uit 1937 te Kollum is van algemeen belang: - als ruimtelijk en functioneel essentieel onderdeel van het complex; - als gedenkteken van een nationale gebeurtenis; - vanwege de eigentijdse vormgeving, in harmonie met het gemeentehuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)