Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuw Stedma in Eastermar

Boerderij

Grote Hornstweg 16
9261VW Eastermar (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1912
Architect: B.J. Gros Gros 1912 B.J. Gros


Beschrijving van Nieuw Stedma

Omschrijving Het VOORHUIS van de boerderij uit 1912 is met aan Art Nouveau verwante stijlelementen opgetrokken in roodbruine strengperssteen onder afgeknot schilddak gedekt met zwarte geglazuurde Lucas IJsbrandt pannen; in de dakschilden kleine dakkapellen met negenruitsvensters onder lessenaardak met daktegels en schoorstenen met keramische rookverdelers in de dakschilden aan weerszijden. In de voorgevel een uitbouw met afgeplatte topgevel onder afgeknot zadeldak. Uitkragende gemetselde plint; sierbanden van oranje geglazuurde baksteen ter hoogte van dorpels en kalf van de vensters. Onder de gootlijst op geprofileerde klampen is een gepleisterd fries. De topgevel bevat een gepleisterd keperboogfries en natuurstenen dekplaten, bovenop met Art Nouveau decoraties. Hoog opgemetselde hoekpilasters bekroond met witte gedecoreerde siersteen. In fraai betegeld portiek een dubbele paneeldeur met Art Nouveau decoraties en sierijzers onder bovenlicht. Vensters onder bovenlicht met segmentboog strekken en vensterbanken van oranje geglazuurde baksteen. Decoratief beschilderde deels gepleisterde en deels met hout ingevulde boogtrommels. In de geveltop (nieuwe) vensterpartij onder natuurstenen latei en balkonhekje. In elke zijgevel een extra entree met paneeldeuren. SCHUURGEDEELTE van roodbruine strengpersstenen onder deels door zwarte Friese golfpannen en deels door golfplaat gedekt schilddak met uileborden. Dubbele opgeklampte inrijdeuren met vierruitsvensters onder segmentboog strek en decoratieve boogtrommel in de voorgevel van de schuur. Getoogde gietijzeren zesruitsvensters en getoogde stalvensters met sierroedeverdeling in de zijgevels. Dubbele opgeklampte deeldeuren in de achtergevel. Halfsteens rollagen van gele kalkzandsteen. INTERIEUR met veel originele elementen met typische Art Nouveau detaillering, zoals plafonds, paneeldeuren, lambrizering in de gang, deels betegelde stookplaatsen met monumentale marmeren schoorsteenmantels. Waardering De rentenierswoning met schuurgedeelte uit 1912 is van algemeen architectuurhistorisch belang: - als hoofdonderdeel van het complex van rentenierswoning en bijschuur; - vanwege de bouwstijl, waarin Art Nouveau elementen zijn toegepast; - vanwege de hoge mate van gaafheid, van zowel in- als exterieur; - vanwege de ornamentiek van zowel in- als exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512544
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuw Stedma in Eastermar

Nieuw Stedma, bijschuur

Grote Hornstweg 16
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving BIJSCHUUR uit omstreeks 1912 van bruine gezande baksteen onder met zwarte Friese golfpannen gedekt zadeldak met wolfseind en u..

Gebouw voor Christelijke Belangen

Torenlaan 12
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving GEBOUW voor Christelijke Belangen gebouwd in 1924, met elementen uit de Interbellumstijl. Met de uitvoering was belast J.D. Sc..

Nederlands Hervormde kerk

Torenlaan 14
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Een in eclectische trant uitgevoerde KERK, naar een ontwerp van R. Kielstra. De aannemer was K.F. Ozinga uit Dokkum. De kerk i..

Pastorie

Torenlaan 1
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De PASTORIE bij de Nederlands Hervormde kerk is een in Eclectische stijl gebouwd blokhuis uit 1875. Het door architect D.D. Du..

Rentenierswoning in een aan de neo-renaissance verwante stijl met aangebouwde schuur

Seadwei 6
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding RENTENIERSWONING bestaande uit een woonhuis met aangebouwde schuur, opgetrokken in een aan de Neo-Renaissance verwante trant. Het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuw Stedma in Eastermar

Foto's (1)