Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud Stedma, bijschuur in Eastermar

Boerderij

Boerestreek 6
9261XL Eastermar (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Oud Stedma, bijschuur

Omschrijving Opvallende BIJSCHUUR met klokgevel in Ambachtelijk-traditionele trant, opgetrokken in bruine baksteen onder zadeldak met rietdekking en uileborden met zwanen. Staafankers in alle gevels. De klokgevel wordt afgesloten door een rollaag van gele baksteen. Centraal in de voorgevel een dubbele opgeklampte deur binnen eenvoudige gemetselde lijst met rondboog strek van gele baksteen. In de geveltop een rondboog venster met radiale roedeverdeling. In voor- en zijgevels kleine getoogde stalvensters met sierroedeverdeling. Centraal in de achtergevel dubbele opgeklampte inrijdeuren tussen zesruits rondboogvensters. Links een opgeklampte staldeur. Waardering De opvallende bijschuur met klokgevel uit omstreeks 1890 is van algemeen belang: - als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex; - vanwege de bijzondere regionaal unieke vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512542
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud Stedma, bijschuur in Eastermar

Oud Stedma

Boerestreek 6
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De eenvoudige KOP-ROMPBOERDERIJ uit 1851 is in Ambachtelijk-traditionele trant opgetrokken in bruine handvormsteen. De kop met..

Oud Stedma, stookhok

Boerestreek 6
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het STOOKHOK uit 1851 is opgetrokken in bruinrode handvormsteen, onder een zadeldak gedekt met zwarte en rode Hollandse pannen..

Rentenierswoning in een aan de neo-renaissance verwante stijl met aangebouwde schuur

Seadwei 6
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding RENTENIERSWONING bestaande uit een woonhuis met aangebouwde schuur, opgetrokken in een aan de Neo-Renaissance verwante trant. Het..

Gebouw voor Christelijke Belangen

Torenlaan 12
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving GEBOUW voor Christelijke Belangen gebouwd in 1924, met elementen uit de Interbellumstijl. Met de uitvoering was belast J.D. Sc..

Nieuw Stedma

Grote Hornstweg 16
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het VOORHUIS van de boerderij uit 1912 is met aan Art Nouveau verwante stijlelementen opgetrokken in roodbruine strengpersstee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oud Stedma, bijschuur in Eastermar

Foto's (2)