Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud Stedma, stookhok in Eastermar

Boerderij

Boerestreek 6
9261XL Eastermar (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Oud Stedma, stookhok

Omschrijving Het STOOKHOK uit 1851 is opgetrokken in bruinrode handvormsteen, onder een zadeldak gedekt met zwarte en rode Hollandse pannen. In de voorgevel met tuit is een opgeklampte horizontaal gedeelde deur en tegen de achtergevel een uitgebouwde schoorsteen. Kleine zesruits- en vierruitsvensters met diefijzers. Aan de oostgevel een doorgetrokken dakschild op houten kolom en beschot, op uit gele baksteen gemetselde plinten aan de zijkanten. Waardering Het stookhok uit het midden van de vorige eeuw is van algemeen belang: - als essentieel onderdeel van het visueel gave complex; - vanwege de regionaal unieke vormgeving; - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid; - vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512541
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud Stedma, stookhok in Eastermar

Oud Stedma

Boerestreek 6
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De eenvoudige KOP-ROMPBOERDERIJ uit 1851 is in Ambachtelijk-traditionele trant opgetrokken in bruine handvormsteen. De kop met..

Oud Stedma, bijschuur

Boerestreek 6
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Opvallende BIJSCHUUR met klokgevel in Ambachtelijk-traditionele trant, opgetrokken in bruine baksteen onder zadeldak met rietd..

Rentenierswoning in een aan de neo-renaissance verwante stijl met aangebouwde schuur

Seadwei 6
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding RENTENIERSWONING bestaande uit een woonhuis met aangebouwde schuur, opgetrokken in een aan de Neo-Renaissance verwante trant. Het..

Gebouw voor Christelijke Belangen

Torenlaan 12
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving GEBOUW voor Christelijke Belangen gebouwd in 1924, met elementen uit de Interbellumstijl. Met de uitvoering was belast J.D. Sc..

Nieuw Stedma

Grote Hornstweg 16
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het VOORHUIS van de boerderij uit 1912 is met aan Art Nouveau verwante stijlelementen opgetrokken in roodbruine strengpersstee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oud Stedma, stookhok in Eastermar

Foto's (1)