Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud Stedma in Eastermar

Boerderij

Boerestreek 6
9261XL Eastermar (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1851


Beschrijving van Oud Stedma

Omschrijving De eenvoudige KOP-ROMPBOERDERIJ uit 1851 is in Ambachtelijk-traditionele trant opgetrokken in bruine handvormsteen. De kop met topgevel en nokschoorsteen onder zadeldak is gedekt met zwarte Hollandse pannen. Het zadeldak met wolfseind van het schuurgedeelte is aan de voorzijde gedekt met zwarte cementpannen, de overige schilden hebben een rietdekking; uileborden met door zwanen geflankeerde makelaars; grote staafankers in alle gevels en vlechtingen in de voor- en achtergevel van de schuur. In het woongedeelte staan de vensters met bovenlicht onder strekken, in de zuidgevel onder rollagen. In de noordgevel is een (nieuwe) deur en in de voorgevel van de schuur een entree met opgeklampte horizontaal gedeelde deur onder vierruits bovenlicht. In de noordgevel van de schuur is een dubbel zesruits schuifvenster; in de zijgevels negenruitsvensters onder rollagen en getoogde stalvensters met sierroedeverdeling. De achtergevel heeft een grote dubbele deeldeur en zesruits rondboogvensters met diefijzers aan de binnenzijde. Waardering De kop-rompboerderij uit 1851 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - vanwege de eenvoudige Ambachtelijk-traditionele vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als een voor de Friese Wouden karakteristieke kop-romp boerderij; - als ruimtelijk-functioneel hoofdbestanddeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512540
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oud Stedma in Eastermar

Oud Stedma, stookhok

Boerestreek 6
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het STOOKHOK uit 1851 is opgetrokken in bruinrode handvormsteen, onder een zadeldak gedekt met zwarte en rode Hollandse pannen..

Oud Stedma, bijschuur

Boerestreek 6
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Opvallende BIJSCHUUR met klokgevel in Ambachtelijk-traditionele trant, opgetrokken in bruine baksteen onder zadeldak met rietd..

Rentenierswoning in een aan de neo-renaissance verwante stijl met aangebouwde schuur

Seadwei 6
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding RENTENIERSWONING bestaande uit een woonhuis met aangebouwde schuur, opgetrokken in een aan de Neo-Renaissance verwante trant. Het..

Gebouw voor Christelijke Belangen

Torenlaan 12
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving GEBOUW voor Christelijke Belangen gebouwd in 1924, met elementen uit de Interbellumstijl. Met de uitvoering was belast J.D. Sc..

Nieuw Stedma

Grote Hornstweg 16
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het VOORHUIS van de boerderij uit 1912 is met aan Art Nouveau verwante stijlelementen opgetrokken in roodbruine strengpersstee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oud Stedma in Eastermar

Foto's (2)