Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dwarshuisboerderij, bijschuur in Garyp

Boerderij

Sigerswâld 15
9263TW Garyp (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Dwarshuisboerderij, bijschuur

Omschrijving De BIJSCHUUR uit 1866 naast de zuidgevel van de boerderij is opgetrokken in gele baksteen onder een met riet gedekt zadeldak. De topgevels hebben een geschulpte windveer. Aan de voorzijde (de westkant) staat een houten overstek op gietijzeren kolommetjes; in de geveltop een getoogd negenruitsvenster; op de nok een decoratieve makelaar. Aan de achterzijde is een beschoten geveltop met getoogd vierruitsvenster waarboven ronde gaten van de duiventil; op de nok een windhaan. Aan deze gevel is een vernieuwde entree en een aangebouwd houten privaat. De zijgevels hebben getoogde stalraampjes met strekken en onderdorpels van rode baksteen. In de westgevel is een kleine lattendeur voor het vee. Waardering De bijschuur is van algemeen belang: - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid; - vanwege de ornamentiek; - vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de boerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512537
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dwarshuisboerderij, bijschuur in Garyp

Dwarshuisboerderij waarvan het dwarshuis via een hals is verbonden met de schuur

Sigerswâld 15
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ uit 1866 en eerder, waarvan het dwarshuis via een hals is verbonden met de schuur. Het DWARSHUIS is opgetro..

Dwarshuisboerderij, stookhok

Sigerswâld 15
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving STOOKHOK uit 1866 in roodbruine baksteen opgetrokken onder zadeldak, gedekt met zwarte geglazuurde platte Friese pannen. De to..

Dwarshuisboerderij, koetshuis

Sigerswâld 15
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving KOETSHUIS uit 1866 aan de achterzijde van de boerderij, opgetrokken in gele baksteen onder asymmetrisch zadeldak, thans gedekt..

Dwarshuisboerderij, zonnewijzer

Sigerswâld 15
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De eenvoudige ZONNEWIJZER op hoge gepleisterde sokkel staat in de tuin voor de boerderij. Omdat de sokkel begroeid is met klim..

Eenvoudig pand met twaalf- en vierruitsvensters onder laag zadeldak met schoorstenen tussen topgevels

De Tuije 4
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Eenvoudig pand waarin oorspronkelijk twee woningen onder laag zadeldak tussen topgevels, waarboven schoorstenen. Vensters met 12- en 4 ruite..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dwarshuisboerderij, bijschuur in Garyp