Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dwarshuisboerderij waarvan het dwarshuis via een hals is verbonden met de schuur in Garyp

Boerderij

Sigerswâld 15
9263TW Garyp (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1866


Beschrijving van Dwarshuisboerderij waarvan het dwarshuis via een hals is verbonden met de schuur

Omschrijving DWARSHUISBOERDERIJ uit 1866 en eerder, waarvan het dwarshuis via een hals is verbonden met de schuur. Het DWARSHUIS is opgetrokken in een bruinrode baksteen onder schilddak, gedekt met zwarte geglazuurde Friese golfpannen; op de nok twee schoorstenen; schoorsteenkappen met piron. Centraal in het voorste dakschild is een houten kajuit onder zadeldak met geschulpte windveer; getoogd dubbel vierruitsvenster met gietijzeren levensbomen in de bovenlichten, geflankeerd door met ruitvormige motieven beschilderde panelen. De symmetrische voorgevel van het DWARSHUIS is vijf traveeën breed en voorzien van middenrisaliet en hoeklisenen; langs de dakrand een houten fries met kroonlijst. In het middenrisaliet is een dubbele paneeldeur met gietijzeren roosters; bovenlicht met gietijzeren levensboom. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters onder strek. In de noordgevel van het dwarshuis is de tweede entree met paneeldeur waarin gietijzeren roosters met vaasdecoratie. Het INTERIEUR van het WOONHUISgedeelte is nog bijzonder gaaf, zowel de indeling als de detaillering. Waardevolle onderdelen zijn onder andere: in de gang een in marmerimitatie beschilderde rondboog; in de voorkamers kasten- en bedstedewanden en de originele schoorsteenmantels waarvan één met schilderstuk, in 1968 beschilderd door Klaas Koopmans: een bekende lokale schilder; in de grotendeels vernieuwde keuken resteren originele binnendeuren met houten knop en delen van de oorspronkelijke tegelwanden en de schouw. De SCHUUR is gemetseld in roodbruine handvormstenen onder wolfsdak met uileborden en belegd met riet; uileborden met driehoekige drieruits vensters en decoratieve windveer; makelaars met sierbol, geflankeerd door decoratieve vleugelstukken. In de voorgevel van het SCHUURgedeelte zijn een opgeklampte horizontaal gedeelde deur en twee zesruits schuifvensters. De westgevel van de schuur is gedeeltelijk vernieuwd; getoogde stalvensters met sierroedenverdeling. In de oostgevel een melkkeldervenster met diefijzers, drie vierkante vensters en kleine opgeklampte deeldeuren. De achtergevel heeft grote dubbele opgeklampte deeldeuren en een kleine opgeklampte staldeur met meerruits boven- en zijlicht. Zowel de constructie als de indeling van de schuur is oorspronkelijk. Waardering Het dwarshuis uit 1866, met de in oorsprong vermoedelijk oudere schuur, is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - vanwege de uitzonderlijke gaafheid van zowel in- als exterieur van het dwarshuis en de schuur; - vanwege de traditionele vormgeving en de verzorgde ornamentiek; - als in de Friese Wouden betrekkelijk zeldzaam bouwtype; - als ruimtelijk-functioneel hoofdbestanddeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512534
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dwarshuisboerderij waarvan het dwarshuis via een hals is verbonden met de schuur in Garyp

Dwarshuisboerderij, stookhok

Sigerswâld 15
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving STOOKHOK uit 1866 in roodbruine baksteen opgetrokken onder zadeldak, gedekt met zwarte geglazuurde platte Friese pannen. De to..

Dwarshuisboerderij, koetshuis

Sigerswâld 15
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving KOETSHUIS uit 1866 aan de achterzijde van de boerderij, opgetrokken in gele baksteen onder asymmetrisch zadeldak, thans gedekt..

Dwarshuisboerderij, bijschuur

Sigerswâld 15
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De BIJSCHUUR uit 1866 naast de zuidgevel van de boerderij is opgetrokken in gele baksteen onder een met riet gedekt zadeldak. ..

Dwarshuisboerderij, zonnewijzer

Sigerswâld 15
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De eenvoudige ZONNEWIJZER op hoge gepleisterde sokkel staat in de tuin voor de boerderij. Omdat de sokkel begroeid is met klim..

Eenvoudig pand met twaalf- en vierruitsvensters onder laag zadeldak met schoorstenen tussen topgevels

De Tuije 4
Garyp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Eenvoudig pand waarin oorspronkelijk twee woningen onder laag zadeldak tussen topgevels, waarboven schoorstenen. Vensters met 12- en 4 ruite..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dwarshuisboerderij waarvan het dwarshuis via een hals is verbonden met de schuur in Garyp