Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dwarshuisboerderij in roze kalkzandsteen met dwarshuis onder schilddak gedekt met zwarte Friese pannen en met versierde dakkapel en twee schoorstenen op nokhoeken in Sumar

Boerderij

Lânsbuorren 11
9262VA Sumar (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1909
Architect: J. Veenstra Veenstra 1909 J. Veenstra


Beschrijving van Dwarshuisboerderij in roze kalkzandsteen met dwarshuis onder schilddak gedekt met zwarte Friese pannen en met versierde dakkapel en twee schoorstenen op nokhoeken

Omschrijving BOERDERIJ met DWARSHUIS waarvan het dwarshuis via een hals onder plat dak is verbonden met de schuur. De gevels zijn opgetrokken in een roze kalkzandsteen boven een uitkragende plint van grijsblauwe kalkzandsteen. Het schilddak van het dwarshuis is gedekt met zwarte Friese golfpannen; twee schoorstenen op nokhoeken; aan de voorzijde boven de entree een gemetselde dakkapel onder plat dak, met gedecoreerde hoekpilasters; T-venster en een balkon zonder hek op geprofileerde consoles. Het wolfsdak van de schuur is gedekt met cementpannen; uileborden met een driehoekig venstertje en zwanen aan weerszijden van de makelaar. De symmetrische voorgevel van het dwarshuis heeft een centrale entreepartij in segmentboogvormig portiek met aan weerszijden daarvan en op de hoeken gedecoreerde pilasters; tussen de vensters en onder de -nieuwe- goot horizontale sierbanden van gele strengperssteen. In de betegelde portiek is een geverniste dubbele paneeldeur met sierijzers onder bovenlicht. De vensters met bovenlicht staan onder segmentboogstrekken met decoratief gepleisterde boogtrommels en rode geglazuurde bakstenen vensterbanken. In de hals zijn vensters met bovenlicht onder strek; in de zijgevels roosvensters. Aan weerszijden van het dwarshuis in de voorgevel van het SCHUURGEDEELTE zijn hoog geplaatste getoogde stalvensters met sierroedenverdeling; daaronder zesruitsvensters met sierroedenverdeling in de kop; identieke vensters in de zijgevels van de schuur. Centraal in de achtergevel is een horizontaal gedeelde opgeklampte staldeur tussen zijlichten; aan weerszijden een kleinere opgeklampte staldeur en grote deeldeuren in een iets terugliggend gevelvlak. Waardering De boerderij met dwarshuis uit 1909 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als hoofdonderdeel van het complex; - als voorbeeld van het voor de regio betrekkelijk zeldzame type van de dwarshuisboerderij; - vanwege het bijzondere materiaalgebruik; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512531
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dwarshuisboerderij in roze kalkzandsteen met dwarshuis onder schilddak gedekt met zwarte Friese pannen en met versierde dakkapel en twee schoorstenen op nokhoeken in Sumar

Dwarshuisboerderij, stookhok

Lânsbuorren 11
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het STOOKHOK uit 1909 behorende bij de boerderij is opgetrokken in roze kalkzandsteen onder uitkragend zadeldak gedekt met cem..

Villaboerderij met woonhuis in een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl

Lânsbuorren 4
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding Villaboerderij waarvan het WOONHUIS in een aan de Art Nouveau verwante bouwstijl in 1915 voor de bestaande schuur is gebouwd, naa..

Kop-rompboerderij met jongere voorgevel met topschoorsteen met bord en zes- en negenruitvensters in de dienstruimten

Greate Buorren 51
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Kop-rompboerderij gebouwd in 1756 blijkens aanzetstenen aan de voorgevel; deze is echter onlangs in modern materiaal herbouwd met behoud van..

Heideplaats De Heideplaats

Heerenweg 24
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
"de Heideplaats". Boerderij van het kop-romptype met de woonruimten onder de kap van de schuur getrokken. Haaks op de schuur kleine schuur, ..

Hervormde kerk, pastorie

Greate Buorren 23
Sumar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding PASTORIE van de Nederlands Hervormde Gemeente. Het pand is oorspronkelijk in 1930 als woonhuis ontworpen door architect C. de Boe..

Kaart & Routeplanner