Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk: catechisatielokaal in Noardburgum

Kerkelijk Gebouw

Rijksstraatweg 15
9257DR Noardburgum (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Hervormde kerk: catechisatielokaal

Omschrijving CATECHISATIELOKAAL uit 1895 in ambachtelijk-traditionele stijl, op rechthoekige plattegrond in roodbruine baksteen onder zadel/schilddak gedekt met zwarte Friese golfpannen; windveer met decoratief sierspant en makelaar; schoorsteen. Het lokaal staat met de voorgevel naar de kerk gericht. Over de voorgevel loopt een smalle sierband van rode en gele kalkzandsteen. Centraal in de voorgevel dubbele houten paneeldeur met drieruits bovenlicht, onder rondboog strek die, evenals de decoratieve invulling van de boogtrommel is gemetseld in rode en gele kalkzandsteen. In de zijgevels aan beide zijden drie rondboogvensters met roedeverdeling en vorktracering in de koppen. De achtergevel is blind. Waardering Het eind negentiende eeuwse catechisatielokaal met voor die tijd karakteristieke architectonische detaillering is van algemeen belang: - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de samenstellende onderdelen van het complex; - vanwege de voor die tijd karakteristieke architectonische detaillering; - vanwege de hoge mate van uitwendige gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512528
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk: catechisatielokaal in Noardburgum

Hervormde kerk

Rijksstraatweg 15
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving ZAALKERK (1850-1851) in Ambachtelijk-tradtionele bouwstijl, van vier traveeën op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in bru..

Hervormde kerk: begraafplaats

Rijksstraatweg 15
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving BEGRAAFPLAATS achter de kerk op een rechthoekig terrein dat met een hoge heg is omheind. De oude laan naar de kerk is als toeg..

Hervormde kerk: pastorie

Rijksstraatweg 13
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving In bruine baksteen opgetrokken PASTORIE in ambachtelijk-traditionele trant uit 1849/1905 van twee bouwlagen onder een afgeknot..

Kop-hals-rompboerderij met zesruitsvensters

Rijksstraatweg 62
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Kop-hals-rompboerderij waarvan het voorhuis uit de zestiger jaren van de 19e eeuw bewaard is. Zesruitsvensters.

Johanneskerk

Haadstrjitte 6
Feanwâlden (Gemeente Dantumadiel)
Herv. Kerk. Eenvoudig kerkgebouw met ingebouwde toren alles uit 1648. Inwendig eenvoudige preekstoel en doopbekken, 17e eeuws, twee 18e eeuw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk: catechisatielokaal in Noardburgum

Foto's (1)