Hervormde kerk: pastorie in Noardburgum

Rijksstraatweg 13
9257DR Noardburgum (gemeente Tytsjerksteradiel)

Bouwjaar: 1849 1905 (verb.)

Beschrijving van Hervormde kerk: pastorie

Omschrijving In bruine baksteen opgetrokken PASTORIE in ambachtelijk-traditionele trant uit 1849/1905 van twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak gedekt met zwarte Friese golfpannen; gootlijst op gootklampen; gemetselde kajuit onder plat dak in het voor- en het achter dakschild; drie schoorstenen. Vijf traveeën brede voorgevel met speklagen op bruin geschilderde gepleisterde plint; fries bestaande uit gepleisterde velden afgewisseld met schoon metselwerk boven de vensters. In de middelste travee is een dubbele paneeldeur met sierijzers en bovenlicht; daarboven een balkon op geprofileerde houten consoles met een eenvoudig smeedijzeren hekje tussen houten balusters met sierbollen. Balkondeuren met bovenlicht; T-vensters onder strekken; gepleisterde geschilderde aanzet- en sluitstenen. In de westgevel is een klein keldervenster onder een paneeldeur met vierruits zijlicht; kleine gevelsteen met het opschrift: `Den eersten steen gelegd door Grietje Wilhelmij op 8 aug. 1849.' Op de verdieping in de achtergevel twee T-vensters en balkondeuren naar een (vernieuwd) balkon. Waardering De pastorie uit 1849/1905 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch: - als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex met zaalkerk, catechisatielokaaltje en begraafplaats; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het aanzien sinds 1905; - vanwege de sobere doch harmonieuze vormgeving met eenvoudige ornamentiek; - vanwege de markante ligging langs de Rijksstraatweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)