Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk: pastorie in Noardburgum

Kerkelijk Gebouw

Rijksstraatweg 13
9257DR Noardburgum (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1849 1905 (verb.)


Beschrijving van Hervormde kerk: pastorie

Omschrijving In bruine baksteen opgetrokken PASTORIE in ambachtelijk-traditionele trant uit 1849/1905 van twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak gedekt met zwarte Friese golfpannen; gootlijst op gootklampen; gemetselde kajuit onder plat dak in het voor- en het achter dakschild; drie schoorstenen. Vijf traveeën brede voorgevel met speklagen op bruin geschilderde gepleisterde plint; fries bestaande uit gepleisterde velden afgewisseld met schoon metselwerk boven de vensters. In de middelste travee is een dubbele paneeldeur met sierijzers en bovenlicht; daarboven een balkon op geprofileerde houten consoles met een eenvoudig smeedijzeren hekje tussen houten balusters met sierbollen. Balkondeuren met bovenlicht; T-vensters onder strekken; gepleisterde geschilderde aanzet- en sluitstenen. In de westgevel is een klein keldervenster onder een paneeldeur met vierruits zijlicht; kleine gevelsteen met het opschrift: `Den eersten steen gelegd door Grietje Wilhelmij op 8 aug. 1849.' Op de verdieping in de achtergevel twee T-vensters en balkondeuren naar een (vernieuwd) balkon. Waardering De pastorie uit 1849/1905 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch: - als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex met zaalkerk, catechisatielokaaltje en begraafplaats; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het aanzien sinds 1905; - vanwege de sobere doch harmonieuze vormgeving met eenvoudige ornamentiek; - vanwege de markante ligging langs de Rijksstraatweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512527
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk: pastorie in Noardburgum

Hervormde kerk

Rijksstraatweg 15
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving ZAALKERK (1850-1851) in Ambachtelijk-tradtionele bouwstijl, van vier traveeën op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in bru..

Hervormde kerk: catechisatielokaal

Rijksstraatweg 15
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving CATECHISATIELOKAAL uit 1895 in ambachtelijk-traditionele stijl, op rechthoekige plattegrond in roodbruine baksteen onder zadel..

Hervormde kerk: begraafplaats

Rijksstraatweg 15
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving BEGRAAFPLAATS achter de kerk op een rechthoekig terrein dat met een hoge heg is omheind. De oude laan naar de kerk is als toeg..

Kop-hals-rompboerderij met zesruitsvensters

Rijksstraatweg 62
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Kop-hals-rompboerderij waarvan het voorhuis uit de zestiger jaren van de 19e eeuw bewaard is. Zesruitsvensters.

Johanneskerk

Haadstrjitte 6
Feanwâlden (Gemeente Dantumadiel)
Herv. Kerk. Eenvoudig kerkgebouw met ingebouwde toren alles uit 1648. Inwendig eenvoudige preekstoel en doopbekken, 17e eeuws, twee 18e eeuw..

Kaart & Routeplanner