Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Noardburgum

Kerkelijk Gebouw

Rijksstraatweg 15
9257DR Noardburgum (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1849-'50 1850 1849-'50


Beschrijving van Hervormde kerk

Omschrijving ZAALKERK (1850-1851) in Ambachtelijk-tradtionele bouwstijl, van vier traveeën op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in bruine baksteen en gedekt door een met zwarte Friese golfpannen belegd schilddak. Op de nok aan de voorzijde een dakruiter onder koepeldakje. De voorgevel met hoekpilasters en een gepleisterd fries bevindt zich onder een uitkragende kroonlijst op klossen. De hoekpilasters hebben een iets uitkragend basement en kapitelen van afgeronde baksteen. In de voorgevel is een centraal gelegen dubbele rondboog paneeldeur binnen een eenvoudige betimmerde lijst; rondboog bovenlicht met radiale roedeverdeling. Aan weerszijden van de entree kleine spitsboogvensters met roedeverdeling en vorktracering in de kop. Langs de zij- en achtergevels een eenvoudige gootlijst op klossen. Tegen de muurdammen tussen de vier grote spitsboogvensters in de zijgevels pilasters, identiek als die aan de voorgevel. De vensters met roedeverdeling en vorktracering in de kop hebben natuurstenen afzaten. De blinde achtergevel heeft dezelfde detaillering als de voorgevel. Kleine houten klokkentoren op vierkante plattegrond met eenvoudige wijzerplaten en spitsboogvormige galmgaten. Boven de geprofileerde gootlijst een koepeldakje met weerhaan; windvaan op de nok aan de achterzijde. Tot het INTERIEUR behoort een gaaf éénklaviers orgeltje dat in 1907 is vervaardigd door de firma Bakker en Timmenga uit Leeuwarden. Het houten orgelbalkon rust op taps toelopende hardstenen kolommen. Waardering De sobere zaalkerk is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex met pastorie, catechisatielokaaltje en begraafplaats; - vanwege de eenvoudige doch harmonieuze traditionele baksteenarchitectuur; - vanwege de markante ligging langs de Rijksstraatweg; - vanwege de aanwezigheid en gaafheid van het orgel uit 1907. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512526
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Noardburgum

Hervormde kerk: catechisatielokaal

Rijksstraatweg 15
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving CATECHISATIELOKAAL uit 1895 in ambachtelijk-traditionele stijl, op rechthoekige plattegrond in roodbruine baksteen onder zadel..

Hervormde kerk: begraafplaats

Rijksstraatweg 15
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving BEGRAAFPLAATS achter de kerk op een rechthoekig terrein dat met een hoge heg is omheind. De oude laan naar de kerk is als toeg..

Hervormde kerk: pastorie

Rijksstraatweg 13
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving In bruine baksteen opgetrokken PASTORIE in ambachtelijk-traditionele trant uit 1849/1905 van twee bouwlagen onder een afgeknot..

Kop-hals-rompboerderij met zesruitsvensters

Rijksstraatweg 62
Noardburgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Kop-hals-rompboerderij waarvan het voorhuis uit de zestiger jaren van de 19e eeuw bewaard is. Zesruitsvensters.

Johanneskerk

Haadstrjitte 6
Feanwâlden (Gemeente Dantumadiel)
Herv. Kerk. Eenvoudig kerkgebouw met ingebouwde toren alles uit 1648. Inwendig eenvoudige preekstoel en doopbekken, 17e eeuws, twee 18e eeuw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk in Noardburgum

Foto's (1)