Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Hurdegaryp

Woonhuis

Langedyk 17
9254DP Hurdegaryp (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl

Omschrijving De ARBEIDERSWONING uit het midden van de negentiende eeuw in ambachtelijk-traditionele stijl is in gele baksteen opgetrokken met een krimp aan beide zijgevels. Het bovenste gedeelte van de achtergevel is uitgevoerd in rode baksteen. Het zadeldak met wolfeind is gedekt met riet. In de voorgevel zijn twee zesruits schuifvensters en bovenin vierkante zaadvensters. De noordelijke zijgevel heeft een klein keldervenster en een vierruitsvenster. De entree met (vernieuwde) deur en zesruits zijlicht bevindt zich in de zuidgevel. In de achtergevel een horizontaal gedeelde opgeklampte deur met zijlicht. Waardering De arbeiderswoning uit het midden van de vorige eeuw is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - als hoofdonderdeel van het complex van arbeiderswoning met stookhok; - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid; - als karakteristieke arbeiderswoning annex keuterij voor de regio Friese Wouden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512518
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Hurdegaryp

Arbeiderswoning, stookhok

Langedyk 17
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Achter de arbeiderswoning staat een STOOKHOK in rode handvormsteen opgetrokken onder zadeldak gedekt met cementpannen: in de v..

Villa Nova

P├┤llesingel 2
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding VILLA NOVA met bijbehorend HEKWERK. Monumentale gepleisterde villa in Eclectische trant, gebouwd in 1856 in opdracht van Johan H..

Hofkerk (Hervormde kerk)

Rijksstraatweg 54
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. Kerk, gelegen op een kerkhof. Eenvoudig kerkje met daktoren uit 1711. Rond de ingang wapenstenen en 1711. De kerk bezit een rijk gesne..

woonhuis bonnema

rijksstraatweg 24
hurdegaryp (Gemeente tytsjerksteradiel)
Woonhuis met tuinaanleg en garage.

Herenhuis met aangebouwde garage

Rijksstraatweg 22
Hurdegaryp (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding HERENHUIS met aangebouwde GARAGE, in 1913 ontworpen in opdracht van de "Friesche Maatschappij van Vlasindustrie" door B.J. de Jon..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arbeiderswoning in ambachtelijk-traditionele stijl in Hurdegaryp