Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jelte Binneshûs, koetshuis in Oentsjerk

Gebouw

Rengersweg 53
9062EC Oentsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Jelte Binneshûs, koetshuis

Omschrijving Het KOETSHUIS behorend bij het renteniershuis uit 1909, is opgetrokken in gele baksteen met rode bakstenen sierbanden en lisenen, op rechthoekige plattegrond. Het huis staat onder een zadeldak gedekt met zwarte Friese golfpannen; topgevel aan de voorzijde met geschulpte windveer en makelaar; een roosvenster met radialen in de geveltop; een opgeklampte deur en een getoogd negenruitsvenster onder segmentboog strekken van rode baksteen. In de zuidgevel dubbele opgeklampte inrijdeuren en een opgeklampte deur naar de paardestal; daartussen een klein getoogd vierruits venstertje in de liseen. De noordgevel is blind. Waardering Het koetshuis te Oentsjerk uit 1909 behorende bij de rentenierswoning, is van algemeen belang: - als essentieel ruimtelijk-functioneel onderdeel van het complex; - vanwege de verzorgde vormgeving; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512516
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jelte Binneshûs, koetshuis in Oentsjerk

Jelte Binneshûs

Rengersweg 53
Oentsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het WOONHUIS van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoeken heeft een afgeknot schilddak gedekt met zwar..

Mariakerk. Hervormde kerk en toren

Wynzerdyk 9
Oentsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. kerk en toren, gelegen op een kerkhof. Met uitzondering van de 19e eeuwse koorsluiting zijn schip en toren nog romaans; beide zijn uit..

Stania State: toegangshek aan de Rengersweg

Rengersweg 98
Oentsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving TOEGANGSHEK (4A) aan de Rengersweg. Smeedijzeren, tweedelig hekwerk met zijvleugels, het geheel aan de bovenzijde en zijkante..

Stania State

Rengersweg 98
Oentsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (1) uit omstreeks 1855 (Stania State), in aanzien en hoofdvorm blokvormig, twee bouwlagen en zolderverdieping t..

Stania State

Rengersweg 98
Oentsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2) behorende bij de buitenplaats Stania State, is een ontwerp van Lucas Pieters Roodbaard..

Kaart & Routeplanner