Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jelte Binneshûs in Oentsjerk

Woonhuis

Rengersweg 53
9062EC Oentsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1909
Architect: B.R. de Jong Jong 1909 B.R. de Jong


Beschrijving van Jelte Binneshûs

Omschrijving Het WOONHUIS van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond met afgesnoten hoeken heeft een afgeknot schilddak gedekt met zwarte Lucas IJsbrandspannen en aan de bovenzijde voorzien van een geprofileerde lijst. Kleine houten dakkapellen met pilasters en frontonbekroning in de zijschilden van het dak. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen boven een in blokken gepleisterde plint. De symmetrische voorgevel heeft een middenrisaliet en speklagen die net als de doorlopende onderdorpels van de vensters wit geschilderd zijn; houten fries onder een uitkragende kroonlijst; eenvoudige houten attiek. De wanden van de segmentboogportiek in het middenrisaliet zijn betegeld en op het tongewelf is een hemel met wolken geschilderd. De geverniste eikenhouten dubbele paneeldeur is rijk gedecoreerd en heeft een segmentboogvormig bovenlicht. Aan weerszijden van de entree aan elke kant drie vensters met bovenlicht onder segmentboog strekken met gepleisterde en geschilderde aanzet- en sluitstenen; in de boogtrommels en op een gepleisterd veld boven de portiek Art Nouveau stucdecoraties. Boven de entree is een gemetselde kajuit met witte speklagen onder plat dak met kroonlijst. De vensterpartij met openslaande ramen heeft een segmentboog strek. In de zijgevels van het huis bevinden zich blinde vensterpartijen met dezelfde detaillering als in de voorgevel. Tegen de achtergevel staat een met zink beklede luifel op houten kolommen waaronder openslaande paneeldeuren. Het INTERIEUR van het huis is nog grotendeels intact. Het plafond van de gang heeft een rozet van houtsnijwerk en is met geometrische patronen beschilderd; in de voorkamers plafonds met geometrisch geprofileerd lijstwerk, zwart marmeren schoorsteenmantels en gedeeltelijk vensterbanken en luiken. Waardering Het woonhuis uit 1909 is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang: - vanwege de bouwstijl, waarin Eclectische en Art Nouveau elementen zijn toegepast; - vanwege de detaillering in ornamentiek; - vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel in- als exterieur; - vanwege de beeldbepalende functie voor het aanzien van Oentsjerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512515
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jelte Binneshûs in Oentsjerk

Jelte Binneshûs, koetshuis

Rengersweg 53
Oentsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het KOETSHUIS behorend bij het renteniershuis uit 1909, is opgetrokken in gele baksteen met rode bakstenen sierbanden en lisen..

Mariakerk. Hervormde kerk en toren

Wynzerdyk 9
Oentsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Herv. kerk en toren, gelegen op een kerkhof. Met uitzondering van de 19e eeuwse koorsluiting zijn schip en toren nog romaans; beide zijn uit..

Stania State: toegangshek aan de Rengersweg

Rengersweg 98
Oentsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving TOEGANGSHEK (4A) aan de Rengersweg. Smeedijzeren, tweedelig hekwerk met zijvleugels, het geheel aan de bovenzijde en zijkante..

Stania State

Rengersweg 98
Oentsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (1) uit omstreeks 1855 (Stania State), in aanzien en hoofdvorm blokvormig, twee bouwlagen en zolderverdieping t..

Stania State

Rengersweg 98
Oentsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2) behorende bij de buitenplaats Stania State, is een ontwerp van Lucas Pieters Roodbaard..

Kaart & Routeplanner