Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", machinekamer/ketelhuis en watertoren in Gytsjerk

Nijverheid Industrie

Rinia van Nautaweg 1
9061AA Gytsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1896 (watertoren) 1921 (machinekamer/ketelhuis)


Beschrijving van Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", machinekamer/ketelhuis en watertoren

Omschrijving MACHINEKAMER/KETELHUIS(1921) met WATERTOREN(1896). Gebouw dat uit drie onderdelen bestaat, allen opgetrokken in bruine baksteen. Aan de voorzijde de machinekamer onder zadeldak, daarachter het ketelhuis onder zadeldak en daarnaast de watertoren onder afgeknot tentdak. Alle kappen zijn gedekt met zwarte Friese golfpannen. Op het dak van het ketelhuis staan twee zinken ontluchtingselementen, in de vorm van een paddestoel, die ooit op alle gebouwen hebben gestaan. De WATERTOREN op vierkante grondslag met gemetseld trasraam, hoeklisenen en een fries met muizetand. Langs de dakrand een gootlijst op klampen. Hoog in de zuidgevel zijn drie kleine rechthoekige openingen met gietijzeren roosters: ongeveer halverwege de overige gevels vensters onder getoogde strekken. Tegen de oostgevel is een aanbouw onder plat dak (1921) met twaalfruitsvenster en een originele paneeldeur onder drieruits bovenlicht. Deze aanbouw geeft ook toegang tot het naastgelegen ketelhuis. De voorgevel van de MACHINEKAMER heeft lisenen en een fries in dezelfde vormgeving als het kantoorgebouw. Op de begane grond zijn drie stalen meerruitsvensters; in de geveltop centraal eenzelfde venster; aan weerszijden ruitvormige gemetselde decoraties in de gevel; in de noordgevel drie, hoog in de gevel geplaatste, dubbele vierruitsvensters onder strekken. Tussen de kappen van de machinekamer en het achtergelegen ketelhuis is een uitstekende tuitgevel. In de zijgevels van het KETELHUIS grote negenruitsvensters en hoog in de gevel geplaatste dubbele vierruitsvensters. In de achtergevel met lisenen en fries is de uitgang voor het rookkanaal naar de schoorsteen nu gedicht maar aan weerszijden bevinden zich nog de kolenluiken; hierboven drie achtruitsvensters met stalen kozijnen. Centraal in de geveltop een zelfde venster. Waardering De machinekamer met ketelhuis en watertoren uit 1921 en 1896 is van algemeen belang: - als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex Trynwâlden; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512511
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", machinekamer/ketelhuis en watertoren in Gytsjerk

Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", directeurswoning

Rinia van Nautaweg 1
Gytsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De DIRECTEURSWONING uit 1896 is opgetrokken in Eclectische trant, op een in blokken gepleisterde plint in roodbruine baksteen ..

Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", kantoor, laboratorium en melkontvangst

Rinia van Nautaweg 3
Gytsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving KANTOOR/LABORATORIUM/MELKONTVANGST. Het traditionele gebouw op I-vormige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen onder e..

Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", waslokaal

Rinia van Nautaweg 3
Gytsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het WASLOKAAL uit 1921 van één bouwlaag is opgetrokken in een traditionele trant in bruine baksteen en gebouwd als kleed- en..

Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", zes arbeiderswoningen

Rinia van Nautaweg 5
Gytsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Blokje van zes ARBEIDERSWONINGEN uit ongeveer 1895, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele trant in rode strengperssteen ond..

Arbeiderswoning in roodbruine handvormsteen onder driezijdig rieten schilddak met uilebord en makelaar tegen rechte voorgevel met topschoorsteen met b ..

Nieuwlandsweg 14
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
ARBEIDERSWONING die volgens twee ingemetselde stenen naast de toegangsdeur in 1826 door een zekere G.J.D. is gebouwd. Deels onderkelderd geb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", machinekamer/ketelhuis en watertoren in Gytsjerk

Foto's (1)