Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", kantoor, laboratorium en melkontvangst in Gytsjerk

Nijverheid Industrie

Rinia van Nautaweg 3
9061AA Gytsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 1921
Architect: H. Nieuwland Nieuwland 1921 H. Nieuwland


Beschrijving van Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", kantoor, laboratorium en melkontvangst

Omschrijving KANTOOR/LABORATORIUM/MELKONTVANGST. Het traditionele gebouw op I-vormige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen onder een met zwarte Friese golfpannen gedekt zadeldak. Tussenlid met twee bouwlagen. Gevels met gemetseld trasraam, lisenen en fries. Topgevels met natuurstenen dekplaten en brede tuit met gepleisterde bloktand en bekroond met geknikte dekplaat. In de voorgevel is een rechthoekige gepleisterde plaquette met het opschrift: 'Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Trynwâlden' in vergulde letters in dieptereliëf. Aan weerszijden daarvan ruitvormige gepleisterde velden met de tekst 'Anno 1921'. Het kantoorgedeelte heeft driedubbele vensters met wit geschilderde natuurstenen onderdorpels en vierruits bovenlichten onder strekken. In de zuidgevel vormt een dubbele geverniste paneeldeur met vierruits bovenlicht onder houten luifel de toegang tot het kantoor. In de zijgevels zijn meerruits begane grond- en verdiepingsvensters van verschillend formaat. Tegen de noordgevel is een betonnen laadplatform onder een houten luifel op ijzeren kolommen. Een ijzeren trap leidt naar de verdiepingsdeur. De zij- en achtergevels van de melkontvangst in het achterste gedeelte van het gebouw zijn grotendeels vernieuwd. Tussen dit gebouw en het bedrijfsgedeelte van het hoofdgebouw is een brug bestaande uit een deels gedicht houten raamwerk op een ijzeren spant. Over deze brug liepen oorspronkelijk de leidingen van het wei- en karnemelklokaal naar het karn- en centrifugelokaal. Waardering Het kantoor/laboratorium en melkontvangst van Trynwâlden uit 1921 is van algemeen belang: - als essentieel ruimtelijk en functioneel onderdeel van het complex van de zuivelfabriek; - vanwege de architectonische detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512510
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", kantoor, laboratorium en melkontvangst in Gytsjerk

Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", waslokaal

Rinia van Nautaweg 3
Gytsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het WASLOKAAL uit 1921 van één bouwlaag is opgetrokken in een traditionele trant in bruine baksteen en gebouwd als kleed- en..

Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", zes arbeiderswoningen

Rinia van Nautaweg 5
Gytsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Blokje van zes ARBEIDERSWONINGEN uit ongeveer 1895, opgetrokken in ambachtelijk-traditionele trant in rode strengperssteen ond..

Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", directeurswoning

Rinia van Nautaweg 1
Gytsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De DIRECTEURSWONING uit 1896 is opgetrokken in Eclectische trant, op een in blokken gepleisterde plint in roodbruine baksteen ..

Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Trynwâlden", machinekamer/ketelhuis en watertoren

Rinia van Nautaweg 1
Gytsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving MACHINEKAMER/KETELHUIS(1921) met WATERTOREN(1896). Gebouw dat uit drie onderdelen bestaat, allen opgetrokken in bruine bakstee..

Arbeiderswoning in roodbruine handvormsteen onder driezijdig rieten schilddak met uilebord en makelaar tegen rechte voorgevel met topschoorsteen met b ..

Nieuwlandsweg 14
Ryptsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
ARBEIDERSWONING die volgens twee ingemetselde stenen naast de toegangsdeur in 1826 door een zekere G.J.D. is gebouwd. Deels onderkelderd geb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)