Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Tuin aan de achterzijde van het woonhuis grenzend aan de IJssel, waarschijnlijk tegelijk met nieuwe aanleg van de overtuin, vormgegeven in een eenvoudige Landschapsstijl in Haastrecht

Hoogstraat 164
2851BE Haastrecht (gemeente Vlist)

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw

Beschrijving van Tuin aan de achterzijde van het woonhuis grenzend aan de IJssel, waarschijnlijk tegelijk met nieuwe aanleg van de overtuin, vormgegeven in een eenvoudige Landschapsstijl

Inleiding TUIN aan de achterzijde van het woonhuis grenzend aan de IJssel, in de tweede helft van de 19e eeuw, waarschijnlijk tegelijk met nieuwe aanleg van de overtuin, vormgegeven in een eenvoudige Landschapsstijl. Omschrijving Tuin met slingerpaden en een eenvoudige beplanting in de vorm van bodembedekkers. In de zuid-oosthoek van de tuin bevindt zich een tuinsieraad (piedestal) en in het midden van de tuin is in 1694 een beuk geplant als reminiscentie aan het jaar waarin Adriaan Bisdom zich in Haastrecht vestigde. Waardering De landschappelijk aangelegde tuin met tuinornamenten is cultuurhistorisch van algemeen belang vanwege het invloedrijke bewonersgeslacht dat in het erbij behorend pand zetelde en het belang dat regentenfamilies in de negentiende eeuw hechtten aan het ontwerpen en aanleggen van een parkachtige tuin. Tevens is de tuin van algemeen belang vanwege de beplantingswijze met slingerpaden en is een representatief voorbeeld voor een aanleg uit het eind van de vorige eeuw en als zodanig nog duidelijk herkenbaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)