Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smeedijzerenhek in Haastrecht

Overig

Hoogstraat 164
2851BE Haastrecht (gemeente Vlist)
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Smeedijzerenhek

Inleiding Smeedijzeren HEK, in oorsprong 18e eeuws maar in 1880 aanmerkelijk uitgebreid in dezelfde rococo-stijl. Het hek fungeert als scheidingshek tussen de openbare weg en het overpark. Bij een wegverbreding in 1939 is het hek een aantal meters naar achteren geplaatst. Omschrijving Smeedijzeren hek met eenvoudige spijlen afgewisseld door met krullen versierde delen, op een bakstenen muurtje met hardstenen stoep ter plaatse van de toegang naar de tuin. Waardering Het hek is cultuurhistorisch van algemeen belang vanwege de relatie met het huis Bisdom van Vliet. Het hek is gaaf en heeft een bijzonder rijke vormgeving. Bovendien bezit het hek ensemblewaarde als onderdeel van de met diverse sierelementen opgeluisterde overtuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512500
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Smeedijzerenhek in Haastrecht

Vijf tuinsieraden in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINSIERADEN in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl uit de tweede helft van de 19e eeuw, geplaatst op een rond het gazon in..

Tuinbeeld van Neptunus

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINBEELD van Neptunus door Ignatius van Logteren (1685-1732) in Barok-stijl vervaardigd in 1720. Het beeld staat samen met het ..

Tuinbeeld van de halfgod Hercules

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINBEELD van de halfgod Hercules door Ignatius van Logteren (1685-1732) in Barok-stijl vervaardigd in 1720. Het beeld staat same..

Kunstmatige grot vormgegeven in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl, gelegen op eeh kunstmatige heuvel in het achterste deel van het overpark bi ..

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding Kunstmatige GROT uit de tweede helft van de 19e eeuw vormgegeven in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl, gelegen op eeh kun..

Bisdom van Vliet

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Omschrijving HERENHUIS (XIXc) met overdadig versierde gevel met natuurstenen onderdelen en een middenrisaliet, bekroond door segmentvormig ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Smeedijzerenhek in Haastrecht

Foto's (1)