Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Kunstmatige grot vormgegeven in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl, gelegen op eeh kunstmatige heuvel in het achterste deel van het overpark bij het huis Bisdom van Vliet in Haastrecht

Hoogstraat 164
2851BE Haastrecht (gemeente Vlist)

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw

Beschrijving van Kunstmatige grot vormgegeven in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl, gelegen op eeh kunstmatige heuvel in het achterste deel van het overpark bij het huis Bisdom van Vliet

Inleiding Kunstmatige GROT uit de tweede helft van de 19e eeuw vormgegeven in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl, gelegen op eeh kunstmatige heuvel in het achterste deel van het overpark bij het huis Bisdom van Vliet. Omschrijving GROT bestaande uit lavasteen en misbaksels op een framewerk van smeedijzer ligt op een eveneens kunstmatige heuvel beplant met een treurbeuk een beuk en een kastanje en omgeven door een waterpartij. De grot was bereikbaar via twee trappen en ligt verscholen in het wandelbos. Waardering De grot is cultuurhistorisch van algemeen belang als hoogtepunt van de parkaanleg behorend bij het huis Bisdom van Vliet. De grot is bovendien van uitzonderlijke betekenis voor de Nederlandse tuinarchitectuur als zeldzaam voorbeeld van een dergelijk tuinsieraad met een bijzondere vormgeving en materiaalgebruik. Bovendien bezit deze grot ensemblewaarde als onderdeel van de diverse sierelementen in de overtuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)