Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinbeeld van de halfgod Hercules in Haastrecht

Tuin Park Landgoed

Hoogstraat 164
2851BE Haastrecht (gemeente Vlist)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1720


Beschrijving van Tuinbeeld van de halfgod Hercules

Inleiding TUINBEELD van de halfgod Hercules door Ignatius van Logteren (1685-1732) in Barok-stijl vervaardigd in 1720. Het beeld staat samen met het beeld van Neptunus dat door dezelfde kunstenaar gemaakt is, in het voorste deel van de tuin bij het huis Bisdom van Vliet. Omschrijving Tuinbeeld gehakt uit Obenkirchener zandsteen op een sokkel van hardsteen. Het beeld steld Hercules voor gehuld in een leeuwenvel met een knots in de beide handen voor staande op een bedwongen monster. Het beeld is op het voetstuk gesigneerd met I. van Logteren en gedateerd 1720. De sokkel loopt vanaf de onderzijde taps toe is is op de vier zijden voorzien van een verdiept veld. Waardering Het tuinbeeld is cultuurhistorisch van algemeen belang als onderdeel van de overtuin behorend bij het huis Bisdom van Vliet. Het beeld kan tevens beschouwd worden als een belangrijk voorbeeld van 18e eeuwse Noord- Nederlandse beeldhouwkunst uit het oeuvre van de beeldhouwer Ignatius van Logteren. Bovendien bezit dit beeld ensemblewaarde als onderdeel van de diverse sierelementen in de overtuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512496
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinbeeld van de halfgod Hercules in Haastrecht

Vijf tuinsieraden in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINSIERADEN in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl uit de tweede helft van de 19e eeuw, geplaatst op een rond het gazon in..

Tuinbeeld van Neptunus

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINBEELD van Neptunus door Ignatius van Logteren (1685-1732) in Barok-stijl vervaardigd in 1720. Het beeld staat samen met het ..

Kunstmatige grot vormgegeven in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl, gelegen op eeh kunstmatige heuvel in het achterste deel van het overpark bi ..

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding Kunstmatige GROT uit de tweede helft van de 19e eeuw vormgegeven in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl, gelegen op eeh kun..

Bisdom van Vliet

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Omschrijving HERENHUIS (XIXc) met overdadig versierde gevel met natuurstenen onderdelen en een middenrisaliet, bekroond door segmentvormig ..

Koetshuis

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Omschrijving Rechts van het herenhuis een koetshuis met gevel in imitatie-renaissancetrant (1879) met rolwerkdecoratie.

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinbeeld van de halfgod Hercules in Haastrecht

Foto's (1)