Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bisdom van Vliet in Haastrecht

Woonhuis

Hoogstraat 164
2851BE Haastrecht (gemeente Vlist)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Bisdom van Vliet

Omschrijving HERENHUIS (XIXc) met overdadig versierde gevel met natuurstenen onderdelen en een middenrisaliet, bekroond door segmentvormig fronton. Gaaf bewaarde interieurs uit de bouwtijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512491
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Museum Paulina Bisdom van Vliet
De façade van Museum Paulina Bisdom van Vliet
De façade van Museum Paulina Bisdom van Vliet
Opgericht 1923
Locatie Haastrecht, Nederland
Type Huismuseum
Personen
Conservator Arnold van Rheenen
Overig
Monumentnummer 512503
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Paulina Bisdom van Vliet, eerder Museum Bisdom van Vliet, is een museum in Haastrecht (Zuid-Holland). Het museum bevindt zich in een voormalig woonhuis dat behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Gebouw

Het huis is gebouwd door de vader van Paulina, Marcellus Bisdom van Vliet, die zelf de voltooiing van het huis nog net voor zijn overlijden in 1877 heeft meegemaakt. Hij heeft er niet zelf meer gewoond; de eerste en de laatste bewoners waren Paulina en haar man Johan Jacob le Fèvre de Montigny.

Het huis werd gebouwd in de periode 1874 tot 1877 als vervanging van het oude huis van Adriaan Bisdom en bestaat uit twee verdiepingen, op de begane grond de woon- en dienstvertrekken en op de eerste verdieping de slaapvertrekken. De begane grond bestaat uit de entreehal, de spreekkamer, de grote salon, de eetkamer, de tuinkamer, de huiskamer, de kleine salon, de gang en het trappenhuis. De eerste verdieping bestaat uit het witte bovenportaal, de bibliotheek, de slaapkamer/kleedkamer, de slaapkamer van Paulina, het bruine bovenportaal, de werkkamer van Paulina's echtgenoot, de kostuumkamer, de zitkamer voor gasten en de balkonkamer.

Aan de westzijde bevindt zich de dienstwoning, aan de oostzijde het koetshuis uit 1879, hier is het Hooghstate museum in gevestigd, het Hooghstate museum is geen onderdeel meer van het hoofdgebouw. Tegenover het huis bevindt zich een park met bos, De Overtuin, dat vroeger tot het huis hoorde. Tegenwoordig is het park van het huis afgesneden door de provinciale weg 228.

Glas-in-loodraam op de 1e verdieping

Oprichting van het museum

Paulina le Fèvre de Montigny - Bisdom van Vliet bepaalde in haar testament d.d. 21 december 1922 de oprichting van de stichting "Bisdom van Vliet" met onder andere als belangrijke taken:[1]

  • het op waardige wijze onderhouden van het graf van haarzelf en haar echtgenoot;
  • het in nette en smaakvolle staat onderhouden van het thans door haar bewoonde herenhuis, teneinde hierin in te richten een museum van de inboedel en deze open te stellen voor bezichtiging;
  • het in goede en nette staat onderhouden van het door haar gestichte gebouw "Concordia";
  • het verlenen van bijdragen voor verpleging en hulp van en aan zieke en ongelukkige kinderen van protestantse ouders die zelf daartoe niet bij machte zijn en woonachtig zijn in de gemeente Haastrecht.

Paulina le Fèvre de Montigny - Bisdom van Vliet - de stichtster van het museum - was de in 1840 geboren dochter van de Haastrechtse burgemeester Marcellus Bisdom van Vliet en Maria Elisabeth Knogh. Haar man Johan Jacob le Fèvre de Montigny volgde zijn schoonvader na diens overlijden op als burgemeester van Haastrecht. Al in 1880 moest Johan Jacob zijn werk - vanwege gezondheidsredenen - neerleggen. Hij overleed op 21 september 1881. Zijn vrouw Paulina stierf op 1 juni 1923 kinderloos.

Collectie

Het museum herbergt de bezittingen die deze burgemeestersfamilie heeft opgebouwd sinds 1694 toen Adriaan Bisdom zich - als notaris - in Haastrecht vestigde en die reeds op de plaats van het huidige museum een huis liet bouwen. De inrichting van het museum stamt overigens grotendeels uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

De collectie die wordt tentoongesteld bestaat uit aardewerk en Chinees en Japans porselein, antieke meubelen en klokken, zilverwerk en kristal, familieportretten en wapens. Bijzonder vermeldenswaardig zijn de kostuums die in de kostuumkamer worden tentoongesteld.

Afbeeldingen

De overtuin

De Overtuin is het park dat vroeger tot het bezit van de familie Bisdom van Vliet hoorde. Het park wordt omgeven door een smeedijzeren hek en bestaat uit een open voorgedeelte met water en achtergedeelte met bos en wandelpaden. In het bos bevindt zich het grafmonument, waar de heer en vrouw le Fèvre de Montigny - Bisdom van Vliet liggen er begraven, evenals Paulina's hond Nora. Rond 1980 werd het park uitgebreid met een extra bosgedeelte in het verlengde van het park.

Anekdote

Er bestaat een anekdote, dat Paulina Bisdom van Vliet het niet kon verdragen vanaf het balkon van haar huis de rooms-katholieke kerk te kunnen zien. Daarom heeft ze het dorp Haastrecht een gemeenschapshuis geschonken, "Concordia" dat inderdaad voor de kerk gebouwd is, zodat de kerk niet meer te zien is vanuit het museum.

Overigens wordt het waarheidsgehalte van deze anekdote sterk betwijfeld, omdat het gemeenschapscentrum van meet af aan bedoeld was voor alle Haastrechtse verenigingen met zowel protestantse als katholieke leden. Van enige discriminatie door de schenkster van het centrum was geen sprake.[2]


Monumenten in de buurt van Bisdom van Vliet in Haastrecht

Vijf tuinsieraden in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINSIERADEN in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl uit de tweede helft van de 19e eeuw, geplaatst op een rond het gazon in..

Tuinbeeld van Neptunus

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINBEELD van Neptunus door Ignatius van Logteren (1685-1732) in Barok-stijl vervaardigd in 1720. Het beeld staat samen met het ..

Tuinbeeld van de halfgod Hercules

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINBEELD van de halfgod Hercules door Ignatius van Logteren (1685-1732) in Barok-stijl vervaardigd in 1720. Het beeld staat same..

Kunstmatige grot vormgegeven in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl, gelegen op eeh kunstmatige heuvel in het achterste deel van het overpark bi ..

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding Kunstmatige GROT uit de tweede helft van de 19e eeuw vormgegeven in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl, gelegen op eeh kun..

Koetshuis

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Omschrijving Rechts van het herenhuis een koetshuis met gevel in imitatie-renaissancetrant (1879) met rolwerkdecoratie.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bisdom van Vliet in Haastrecht

Foto's (1)