Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning voor de gezelschapsdame van mevrouw Paulina Maria Lefèvre de Montigny-Bisdom van Vliet in Eclectische stijl in Haastrecht

Woonhuis

Hoogstraat 166
2851BE Haastrecht (gemeente Vlist)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Woning voor de gezelschapsdame van mevrouw Paulina Maria Lefèvre de Montigny-Bisdom van Vliet in Eclectische stijl

Inleiding WONING voor de gezelschapsdame van mevrouw Paulina Maria Lefèvre de Montigny-Bisdom van Vliet, in 1907 gebouwd in Eclectische stijl. Omschrijving Woning vanaf een vierkante plattegrond opgetrokken in rode baksteen (kruisverband) onder een zadeldak met rode Hollandse pannen. De voorgevel heeft een hardstenen plint en een tuitgevel met een afgeronde tuit en een geprofileerde dakrand. De geveltop heeft een pinakelvormige bekroning. De hoeklisenen met blokken van kunststeen worden aan de bovenzijde afgesloten door voluten van kunststeen. Op de begane grond zijn twee vensters geplaatst onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen. Onder de vensters is een geprofileerde waterlijst van kunststeen aangebracht. Ter plaatse van de zolderverdieping is een kleiner venster eveneens onder een segmentboog met aanzet- en sluisteen geplaatst. Aan deze gevel zijn meerdere muurankers geplaatst. De linker zijgevel is blind. Waardering De woning is cultuurhistorisch van algemeen belang vanwege de relatie met het huis Bisdom van Vliet. De woning is architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de eclectische bouwstijl. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De woning heeft een functionele en visuele relatie met het huis Bisdom van Vliet en is beeldbepalend gesitueerd aan de Hoogstraat in Haastrecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512490
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woning voor de gezelschapsdame van mevrouw Paulina Maria Lefèvre de Montigny-Bisdom van Vliet in Eclectische stijl in Haastrecht

Museum Bisdom van Vliet

Hoogstraat 166
Haastrecht (Gemeente Vlist)
MUSEUM Bisdom van Vliet. HERENHUIS (XIXc) met overdadig versierde gevel met natuurstenen onderdelen en een middenrisaliet, bekroond door se..

Tuin

Hoogstraat 166
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding De TUIN aan de overzijde van het woonhuis vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de 11e/13e eeuwse ontginningen die vanaf de IJs..

Vijf tuinsieraden in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINSIERADEN in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl uit de tweede helft van de 19e eeuw, geplaatst op een rond het gazon in..

Tuinbeeld van Neptunus

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINBEELD van Neptunus door Ignatius van Logteren (1685-1732) in Barok-stijl vervaardigd in 1720. Het beeld staat samen met het ..

Tuinbeeld van de halfgod Hercules

Hoogstraat 164
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding TUINBEELD van de halfgod Hercules door Ignatius van Logteren (1685-1732) in Barok-stijl vervaardigd in 1720. Het beeld staat same..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woning voor de gezelschapsdame van mevrouw Paulina Maria Lefèvre de Montigny-Bisdom van Vliet in Eclectische stijl in Haastrecht

Foto's (1)