Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Baarhuisje in Haastrecht

Graf Begraafplaats

Grote Haven 8
2851BM Haastrecht (gemeente Vlist)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1864


Beschrijving van Baarhuisje

Inleiding Het in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant opgetrokken BAARHUISJE stamt vermoedelijk uit 1864. Het bevindt zich ten oosten van de van rijkswege reeds beschermde R.K. St. Barnabaskerk (mon.nr. 19921) op het in 1825 aangelegde kerkhof, dat in 1883 is vergroot. Oorspronkelijk stond het baarhuisje bij de ingang van het kerkhof, sindsdien is het echter verplaatst naar de uiterste zuidoosthoek, grenzend aan de oever van de Hooge Boezem. Beschrijving Vrijstaand, symmetrisch opgezet, éénlaags houten baarhuisje op een rechthoekig grondvlak onder een met zinken platen belegd zadeldak. De nokrichting ligt in oost-westrichting, parallel aan de kerk. De houten windveren hebben een makelaar met als funerair motief een vlam. De gootlijsten aan de lange zijden hebben aan de onderrand een gekarteld motief. Boven een betonnen plint bestaan de wanden tussen verticale stijlen uit houten rabatdelen. In beide langsgevels is een rechthoekig ventilatierooster geplaatst. De voorgevel (west), een puntgevel met in het midden een paneeldeur met daarboven een roosvenster, is voorzien van decoratief gietijzeren traliewerk. De achtergevel (oost) is blind. Waardering Het baarhuisje is cultuurhistorisch van algemeen belang als uitdrukking van een ontwikkeling in het begrafeniswezen uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het is architectuurhistorisch van algemeen belang als zeer gaaf en karakteristiek voorbeeld van een houten baarhuisje uit het derde kwart van de 19de eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het heeft een ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang van met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512485
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Baarhuisje in Haastrecht

Sint Barnebas

Grote Haven 8
Haastrecht (Gemeente Vlist)
ST. BARNEBAS, 1852-1854 door W.J. van Vogelpoel. Neoclassicistische eenbeukige KERK met in de voorgevel aan de barok ontleende elementen: ee..

Hekwerk in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant

Grote Haven 8
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding Een HEKWERK in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant uit de tweede helft van de 19de eeuw, dat fungeert als afscheiding van de R.K...

Pastorie

Grote Haven 10
Haastrecht (Gemeente Vlist)
Inleiding In 1877 gebouwde PASTORIE, behorend bij de reeds van rijkswege beschermde St. Barnabaskerk uit 1853-1854 (mon.nr. 19921), is gebo..

Pand voorzien van puntgevel met vlechtingen, ontlastingsbogen met vlechtwerkvullingen en oude kozijnen met luiken

Kleine Haven 5
Haastrecht (Gemeente Vlist)
PAND, in het deurkalf gedateerd 1656. Puntgevel met vlechtingen, ontlastingsbogen met vlechtwerkvullingen en oude kozijnen met luiken.

Huis met klokgevel

Kerkstraat 7
Haastrecht (Gemeente Vlist)
HUIS met klokgevel (XIX A). Ramen uit de bouwtijd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)