Dienstwoning bij watertoren in Krimpen aan de Lek

Schuwacht 5
2931BA Krimpen aan de Lek (gemeente Nederlek)

Beschrijving van Dienstwoning bij watertoren

Inleiding DIENSTWONING is gebouwd in 1910 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl. De dienstwoning maakt deel uit van het complex van dienstgebouwen bij de watertoren aan de dijk in Lekkerkerk. Omschrijving Eénlaags, deels onderkelderde, DIENSTWONING heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond en is vanaf een gepleisterde plint opgetrokken in gele baksteen onder een met rode Tuile du Nordpannen gedekt wolfsdak. De vensters van het pand hebben achtruits bovenlichten onder hanekammen. De voorgevel (noord) heeft links een inspringende hoek met de entree en een venster. De dakschilden worden gedragen door een korbeel. In de voorgevel bevinden zich op de begane grond twee vensters en op de verdieping een kleiner venster. In de rechter zijgevel (west) zijn drie vensters geplaatst. De achtergevel gaat schuil achter een aanbouw onder een lessenaarsdak. De linker zijgevel is nagenoeg blind. Waardering De dienstwoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architctuurhistorische waarde als illustratie van een stadium in de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening in Nederland in het algemeen en die van de Krimpenerwaard in het bijzonder. Het is een karakteristiek voorbeeld van een bij een utilitair complex behorende dienstwoning uit het begin van de 20ste eeuw, vormgegeven in een Ambachtelijk Traditionele bouwstijl. Het pand is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De dienstwoning heeft ensemblewaarde doordat het deel uitmaakt van een complex, bestaande uit functioneel en situationeel aan elkaar gerelateerde panden en is beeldbepalend gelegen aan de dijk tussen Krimpen aan den Lek en Lekkerkerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)