Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning bij watertoren in Krimpen aan de Lek

Woonhuis

Schuwacht 5
2931BA Krimpen aan de Lek (gemeente Nederlek)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Dienstwoning bij watertoren

Inleiding DIENSTWONING is gebouwd in 1910 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl. De dienstwoning maakt deel uit van het complex van dienstgebouwen bij de watertoren aan de dijk in Lekkerkerk. Omschrijving Eénlaags, deels onderkelderde, DIENSTWONING heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond en is vanaf een gepleisterde plint opgetrokken in gele baksteen onder een met rode Tuile du Nordpannen gedekt wolfsdak. De vensters van het pand hebben achtruits bovenlichten onder hanekammen. De voorgevel (noord) heeft links een inspringende hoek met de entree en een venster. De dakschilden worden gedragen door een korbeel. In de voorgevel bevinden zich op de begane grond twee vensters en op de verdieping een kleiner venster. In de rechter zijgevel (west) zijn drie vensters geplaatst. De achtergevel gaat schuil achter een aanbouw onder een lessenaarsdak. De linker zijgevel is nagenoeg blind. Waardering De dienstwoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architctuurhistorische waarde als illustratie van een stadium in de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening in Nederland in het algemeen en die van de Krimpenerwaard in het bijzonder. Het is een karakteristiek voorbeeld van een bij een utilitair complex behorende dienstwoning uit het begin van de 20ste eeuw, vormgegeven in een Ambachtelijk Traditionele bouwstijl. Het pand is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De dienstwoning heeft ensemblewaarde doordat het deel uitmaakt van een complex, bestaande uit functioneel en situationeel aan elkaar gerelateerde panden en is beeldbepalend gelegen aan de dijk tussen Krimpen aan den Lek en Lekkerkerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512473
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning bij watertoren in Krimpen aan de Lek

Watertoren

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding Slanke, 47,2 meter hoge WATERTOREN is gebouwd in 1910 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl met Neorenaissancemotieven door Vi..

Pompgebouw

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding POMPGEBOUW uit 1910 is in een Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd door Visser & Smit uit Papendrecht. Dit constructiebedrij..

Filtergebouw

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding FILTERGEBOUW uit 1910 is in een Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd door Visser & Smit uit Papendracht. Dit constructiebedr..

Hek waterleidingterrein

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding HEK langs de noordzijde van het waterleidingterrein uit 1910 is vormgegeven in een sobere, Traditioneel Ambachtelijke stijl, die..

Polderhuis

Molenstraat 238
Kinderdijk (Gemeente Nieuw Lekkerland)
Een polderhuis, daterend uit 1648, waarvan de voorzijde vernieuwd in 1918. De achterzijde heeft hoge vensters met klassicistische frontons; ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)