Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Filtergebouw in Krimpen aan de Lek

Nijverheid Industrie

Schuwacht 5
2931BA Krimpen aan de Lek (gemeente Nederlek)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Filtergebouw

Inleiding FILTERGEBOUW uit 1910 is in een Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd door Visser & Smit uit Papendracht. Dit constructiebedrijf kreeg onder meer bekendheid door de diverse watertorens die zij hebben ontworpen. Het filtergebouw maakt deel uit van het complex van dienstgebouwen bij de watertoren aan de dijk in Lekkerkerk. Omschrijving Filtergebouw is opgetrokken vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag in gele baksteen onder een met rode Tuile du Nordpannen gedekt zadeldak met een uit het midden geplaatste noklijn. Boven de voorgevel is een daklicht gemaakt. In de westgevel (rechts) is een deur onder een segmentboogvormig bovenlicht geplaatst. De andere kopse gevel heeft een vernieuwde rechtgesloten schuifdeur. De voorgevel (noord) is voorzien van twee vernieuwde schuifdeuren. Waardering Het filtergebouw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als illustratie van een stadium in de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening in Nederland in het algemeen en die van de Krimpenerwaard in het bijzonder. Het is een karakteristiek voorbeeld van een utilitair gebouw uit het begin van de 20ste eeuw, vormgegeven in een Ambachtelijk Traditionele bouwstijl met Neorenaissancemotieven. Het filtergebouwd is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het filtergebouw heeft ensemblewaarde door dat het deel uitmaakt van een complex, bestaande uit functioneel en situationeel gerelateerde panden en dat beeldbepalend gelegen is aan de dijk tussen Krimpen aan den Lek en Lekkerkerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512472
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Filtergebouw in Krimpen aan de Lek

Watertoren

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding Slanke, 47,2 meter hoge WATERTOREN is gebouwd in 1910 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl met Neorenaissancemotieven door Vi..

Pompgebouw

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding POMPGEBOUW uit 1910 is in een Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd door Visser & Smit uit Papendrecht. Dit constructiebedrij..

Dienstwoning bij watertoren

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding DIENSTWONING is gebouwd in 1910 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl. De dienstwoning maakt deel uit van het complex van dien..

Hek waterleidingterrein

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding HEK langs de noordzijde van het waterleidingterrein uit 1910 is vormgegeven in een sobere, Traditioneel Ambachtelijke stijl, die..

Polderhuis

Molenstraat 238
Kinderdijk (Gemeente Nieuw Lekkerland)
Een polderhuis, daterend uit 1648, waarvan de voorzijde vernieuwd in 1918. De achterzijde heeft hoge vensters met klassicistische frontons; ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)