Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pompgebouw in Krimpen aan de Lek

Nijverheid Industrie

Schuwacht 5
2931BA Krimpen aan de Lek (gemeente Nederlek)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Pompgebouw

Inleiding POMPGEBOUW uit 1910 is in een Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd door Visser & Smit uit Papendrecht. Dit constructiebedrijf kreeg onder meer bekendheid door de diverse watertorens die zij hebben ontworpen. Het pompgebouw maakt deel uit van het complex van dienstgebouwen bij de watertoren aan de dijk in Lekkerkerk. Omschrijving Pompgebouw is vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag opgetrokken in gele baksteen (kruisverband) onder een met rode Tuile du Nordpannen gedekt zadeldak. Een gepleisterde waterlijst sluit het trasraam af. Beide kopse tuitgevels (noord en zuid) zijn voorzien van een uitgemetseld kantelenfries langs de dakrand, uitgemetselde schouders met betonnen schouderstukken en een uitkragende bekroning op de tuit. Onder de geprofileerde gootlijsten van de zijgevels is een bloktand met daaronder een zaagtand uitgemetseld. De segmentboogvormige meerruits vensters van het pand hebben stalen kozijnen onder segmentbogen. In de noordgevel is een houten deur geplaatst onder een segmentboogvormig achtruits bovenlicht. In de linker zijgevel (oost) is een soortgelijke tweede entree geplaatst. De ontluchtingskoker eindigt in een opbouw midden op de daknok met houten roosters onder een zadeldakje. Waardering Het pompgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische als illustratie van een stadium in de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening in Nederland in het algemeen en die van de Krimpenerwaard in het bijzonder. Het is een karakteristiek voorbeeld van een utilitair gebouw uit het begin van de 20ste eeuw, vormgegeven in een Ambachtelijk Traditionele bouwstijl met Neorenaissancemotieven. Het pompgebouw is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het pompgebouw heeft ensemblewaarde doordat het deel uitmaakt van een complex bestaande uit functioneel en situationeel aan elkaar gerelateerde panden dat beeldbepalend gelegen is aan de dijk tussen Krimpen aan den Lek en Lekkerkerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512471
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pompgebouw in Krimpen aan de Lek

Watertoren

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding Slanke, 47,2 meter hoge WATERTOREN is gebouwd in 1910 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl met Neorenaissancemotieven door Vi..

Filtergebouw

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding FILTERGEBOUW uit 1910 is in een Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd door Visser & Smit uit Papendracht. Dit constructiebedr..

Dienstwoning bij watertoren

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding DIENSTWONING is gebouwd in 1910 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl. De dienstwoning maakt deel uit van het complex van dien..

Hek waterleidingterrein

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding HEK langs de noordzijde van het waterleidingterrein uit 1910 is vormgegeven in een sobere, Traditioneel Ambachtelijke stijl, die..

Polderhuis

Molenstraat 238
Kinderdijk (Gemeente Nieuw Lekkerland)
Een polderhuis, daterend uit 1648, waarvan de voorzijde vernieuwd in 1918. De achterzijde heeft hoge vensters met klassicistische frontons; ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)