Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Krimpen aan de Lek

Nijverheid Industrie

Schuwacht 5
2931BA Krimpen aan de Lek (gemeente Nederlek)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1909
Architect: Visser en Smit

(1 recensie)

Beschrijving van Watertoren

Inleiding Slanke, 47,2 meter hoge WATERTOREN is gebouwd in 1910 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl met Neorenaissancemotieven door Visser & Smit uit Papendracht. Dit constructiebedrijf kreeg onder meer bekendheid door de diverse watertorens die zij hebben ontworpen. Het ijzeren reservoir van de toren heeft een inhoud van 250 m3. De watertoren maakt deel uit van een complex van dienstgebouwen aan de dijk in Lekkerkerk. Omschrijving Watertoren, bestaande uit een dragend metselwerk in rode baksteen en onderverdeeld in een met steunberen verstevigde onderbouw, heeft een conische schacht en een uitkragend reservoir onder een plat dak. Een gepleisterde waterlijst sluit het trasraam af. In de noordzijde is de vernieuwde entree geplaatst; daarboven is een gedenksteen ingemetseld. Aan de bovenzijde is de onderbouw voorzien van een gepleisterde sierband. De schacht is horizontaal geleed door iets uitkragende, gepleisterde sierbanden. De staande meerruits vensters die rondom in de schacht zijn geplaatst, bevinden zich onder rondboogvormige boogtrommels. De overgang van schacht naar het iets uitkragende reservoir is gemarkeerd door een uitgemetseld rondboogfries. In het reservoir zijn rondom lange staande vensters geplaatst. Het reservoir wordt afgesloten door een opengewerkte bakstenen borstwering met kantelen. Waardering De watertoren is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als illustratie van een stadium in de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening in Nederland in het algemeen en in die van de Krimpenerwaard in het bijzonder. Het is een karakteristiek voorbeeld van een utilitair gebouw uit het begin van de 20ste eeuw, vormgegeven in een Ambachtelijk Traditionele bouwstijl met Neorenaissancemotieven. De watertoren is een vroeg ontwerp uit het oeuvre van het constructie- en architectenbureau Visser & Smit uit Papendrecht. De watertoren is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De watertoren heeft ensemblewaarde doordat het deel uitmaakt van een complex, bestaande uit functioneel en situationeel gerelateerde panden en is beeldbepalend gelegen aan de dijk tussen Krimpen aan den Lek en Lekkerkerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512470
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Watertoren
4
Recensie door: ()
Hallo,ik heb al ruim 7 jaar in gedachten om iets met de watertoren in zijn huidige staat te ondernemen, zou het gebruiken voor meetings en start en stop tour ritten en zelfs trouwerijen en bv trouwen bovenop de toren,maar tot nog toe geen respons...….jammer mail eventueel trabiman@hotmail.com
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Krimpen aan de Lek
Watertoren Krimpen aan de Lek, gezien vanaf het noordwesten (2007)
Watertoren Krimpen aan de Lek, gezien vanaf het noordwesten (2007)
Plaats Krimpen aan de Lek
Bouwjaar 1909
Hoogte 47,2 m
Inhoud 250 m³
Architect(en) Visser en Smit
Bestemming onbekend
Watertoren Krimpen aan de Lek, gezien vanaf Kinderdijk
Watertoren Krimpen aan de Lek, gezien vanaf Kinderdijk

De watertoren in Krimpen aan de Lek is gebouwd in 1909 en is ontworpen door architecten Visser en Smit uit Papendrecht. De toren heeft een traditioneel ambachtelijke stijl met neorenaissance motieven en staat aan de rivier de Lek vlak bij de kruising met de Noord en de Nieuwe Maas. De watertoren heeft een hoogte van 47,2 meter en een waterreservoir van 250 m³. Het rijksmonument staat momenteel te koop.

Externe links


Monumenten in de buurt van Watertoren in Krimpen aan de Lek

Pompgebouw

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding POMPGEBOUW uit 1910 is in een Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd door Visser & Smit uit Papendrecht. Dit constructiebedrij..

Filtergebouw

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding FILTERGEBOUW uit 1910 is in een Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd door Visser & Smit uit Papendracht. Dit constructiebedr..

Dienstwoning bij watertoren

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding DIENSTWONING is gebouwd in 1910 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl. De dienstwoning maakt deel uit van het complex van dien..

Hek waterleidingterrein

Schuwacht 5
Krimpen aan de Lek (Gemeente Nederlek)
Inleiding HEK langs de noordzijde van het waterleidingterrein uit 1910 is vormgegeven in een sobere, Traditioneel Ambachtelijke stijl, die..

Polderhuis

Molenstraat 238
Kinderdijk (Gemeente Nieuw Lekkerland)
Een polderhuis, daterend uit 1648, waarvan de voorzijde vernieuwd in 1918. De achterzijde heeft hoge vensters met klassicistische frontons; ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)