Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Directeurswoning: schuur in Lekkerkerk

Gebouw

Voorstraat 17
2941EX Lekkerkerk (gemeente Nederlek)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Directeurswoning: schuur

Inleiding Omstreeks 1870 is in opdracht van de heer Kersbergen, directeur van een zalmvisserij, een SCHUUR gebouwd bij zijn directeurswoning. Het pand is uitgevoerd met elementen uit de Neorenaissance en de Chaletstijl. Karakteristiek voor de tegen de dijk aangebouwde panden langs de rivier is, in verband met de kans op hoog water, de aanwezigheid van een vloedstoep. Opvallend is de toepassing van Oegstgeester dakpannen, een vrij zeldzaam type dakpan, dat tweede helft van de 19de eeuw in Oegstgeest is gefabriceerd. Omschrijving Vrijstaande, tegen een dijk aangebouwde, schuur is vanaf een rechthoekige plattegrond opgetrokken in gele ijsselsteen onder een met Oegstgeester pannen gedekt, iets overkragend zadeldak. Aan de straatzijde (noord) is de daklijst versierd met gesneden sierspanten en onder de gootlijst komt hangend zaakwerk voor. De nokrichting staat haaks op de weg. De gevels en muuropeningen zijn verlevendigd met siermetselwerk in de vorm van banden, tableaus en hanekammen in helder rode en zwarte baksteen. Lisenen markeren de gevelhoeken. In de beide, symmetrisch ingedeelde, kopgevels zijn twee segmentboogvormige gietijzeren vensters geplaatst met een lancetvormige roedenverdeling. In de top een rondboogvormig venster. De westelijke langsgevel heeft rechts een getoogde entree, bestaande uit een eenvoudige deur achter een vloedstoep. Links daarvan bevindt zich een segmentboogvormig gietijzeren venster met een lancetvormige roedenverdeling. Waardering De schuur is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorisch waarde als karakteristiek voorbeeld van een tegen een dijk aangebouwde schuur uit het derde kwart van de 19de eeuw, die opvallend rijk is gedecoreerd met elementen uit de Neorenaissance en de Chaletstijl en als herkenbaar element de aanwezigheid van een vloedstoep heeft Behorend bij een monumentaal dijkhuis dat oorspronkelijk dienst deed als directeurswoning van een zalmvisserij is de schuur van belang, omdat deze herinnert aan een in de 19de eeuw voor deze streek belangrijke tak van industrie. De schuur is gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van met name het exterieur, waarbij de toepassing van Oegstgeester dakpannen voor een bijzondere toegevoegde waarde zorgt. De schuur is onderdeel van een complex dat stedenbouwkundig van belang is vanwege de beeldbepalende ligging aan de Lekdijk, een belangrijke uitvalsweg van Lekkerkerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512468
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Directeurswoning: schuur in Lekkerkerk

Directeurswoning, dijkwoning in Eclectische trant gebouwd als woonhuis met inpandig kantoor

Voorstraat 17
Lekkerkerk (Gemeente Nederlek)
Inleiding In opdracht van de heer Kersbergen, directeur van een zalmvisserij, is circa 1870 een dijkwoning in Eclectische trant gebouwd al..

Hoeve, onder rieten wolfdak. Rechts een uitgebouwde opkamer met zadeldak en puntgevel

Voorstraat 212
Lekkerkerk (Gemeente Nederlek)
Hoeve uit de eerste helft der 19e eeuw, onder rieten wolfdak. Rechts een uitgebouwde opkamer met zadeldak en puntgevel. Vensters met luiken ..

Grote of Johanneskerk

Kerkplein 8
Lekkerkerk (Gemeente Nederlek)
Ned. Herv. kerk. In de huidige vorm na 1575 tot stand gekomen rechtgesloten eenbeukige zaalkerk met ingebouwde westtoren. Het gebouw is, met..

Toren van de Grote of Johanneskerk

Kerkplein 8
Lekkerkerk (Gemeente Nederlek)
Toren van de Ned. Hervormde kerk. Aan de westkant van de kerk staat de geheel ingebouwde toren. De onderbouw van de toren, die samenvalt met..

Gepleisterd pand met rieten wolfdak en gepolychromeerde gevelsteen. Bakhuisje op het erf.

Lange Stoep 33
Lekkerkerk (Gemeente Nederlek)
Gepleisterd PAND uit de 17e eeuw met rieten wolfdak en gepolychromeerde gevelsteen, waarop voorstelling van Adam en Eva, 1646. Voorhuis met ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Directeurswoning: schuur in Lekkerkerk

Foto's (1)