Grafkelder in Neoclassicistische stijl in Krimpen aan de Lek

Graf Begraafplaats

Molenweg
2930LA Krimpen aan de Lek (gemeente Nederlek)

Beschrijving van Grafkelder in Neoclassicistische stijl

Inleiding GRAFKELDER, opgericht voor K. Smit Jan Zn. in 1892, is vormgegeven in Neoclassicistische stijl. Het graf ligt ten noordelijk van de grafkelder (complexonderdeel 3), in de zuid-oosthoek van het oudste, 19de-eeuwse deel van de met bomen beplante Algemene Begraafplaats aan de Molenweg, gesitueerd in het vlakke polderlandschap. Omschrijving Grafkelder bestaat uit een tombe van gepleisterde baksteen onder een halfronde afdekplaat met dakleer en een monumentale entree met aedicula. De getoogde ijzeren deur is omgeven door een hoofdgestel met tandlijst en een driehoekig fronton. Waardering De grafkelder is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van grafkelder in Neoclassicistische stijl uit omstreeks 1900. Tevens is het een herkenbaar voorbeeld uit de ontwikkeling die de funeraire cultuur in die tijd doormaakte. De grafkelder is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De grafkelder, gelegen op het oudste deel van de algemene begraafplaats, heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de verschillende complexonderdelen, die een zelfde karakter hebben. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)