Rijksmonumenten > R.K. Kerk "St. Lambertuskerk" > Nederwetten

R.K. Kerk "St. Lambertuskerk" in Nederwetten

Hoekstraat 46
5674NP Nederwetten
Noord-Brabant (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)

Kerk en kerkonderdeel
1894-1895
E. Corvey

Rijksmonument nummer: 512455

Recensie over R.K. Kerk Voeg een recensie toe!
Route naar R.K. Kerk Route berekenen

Kaart voor R.K. Kerk "St. Lambertuskerk" in Nederwetten

Beschrijving | Recensies (0)

Beschrijving R.K. Kerk "St. Lambertuskerk"

Inleiding Aan de Hoekstraat 46 te Nederwetten staat de in 1894-'95 gebouwde R.K. ST.LAMBERTUSKERK, een niet georiënteerde, in neo-romaans-gotische overgangsstijl gebouwde kruisbasiliek met zuidelijke toren. De kerk werd ontworpen door E. Corvey. Omschrijving De kruisbasiliek heeft een schip van drie traveeën, een transept en een koor bestaande uit een koortravee en driezijdig gesloten apsis. Tegen het koor staan aan westelijke en oostelijke zijde een annex. De toren heeft vier geledingen. De bakstenen gevels hebben een waterlijst en worden geschoord door, afhankelijk van de hoogte, twee dan wel driemaal versneden steunberen. De kerk wordt gedekt door zadeldaken, met lei in Maasdekking. In de koorapsis zijn rondbooglancetvensters toegepast. De koortravee is als het schip per travee voorzien van een tri-plet, waarbij het middelste venster hoger is dan de andere. De rechtgesloten transeptfaçades zijn voorzien van een kalkstenenmaaswerk, bestaande uit vier lancetten, bekroond door oculi. De topgevel wordt gevuld met een getrapte driepasnis. De toren bestaat uit vier geledingen en heeft op de beganegrond een portaal met hardstenen kolommen, kapitelen en lijsten. De opgeklampte vleugeldeur is voorzien van smeedijzerensierbeslag en een bovenlicht. Aan de oostelijke zijde van de toren is naast een opgeklampte deur een gevelsteen ingemetseld met de tekst: "P.L.P. / P.W.H. van Hoeck past. / H. Renders et H. Sloots / aeditui / 18 maii 1895". De bovenste geleding wordt bekroond door topgevels, waarin uurwerken. De achtkantige naaldspits is gedekt met lei in Maasdekking. De zuidelijke gevels van de zijbeuken worden bekroond door deels bakstenen, deels hardstenen pinakels. De oostelijke annex heet drie bifoortjes met smeedijzeren diefijzers. De westelijke annex heeft een opgeklampte deur met smeedijzeren beslag, geflankeerd door rondboogvensters met diefijzers. In de gehele kerk zijn waardevolle neo-gotische glas-in-loodramen aangebracht, met onder meer het Wonder van Hooidonk in het koor, de Kruisiging in de noordelijke transeptarm, Maria met Kind in de westelijke zijbeuk en de Goede Herder boven in het portaal. Tegen een steunbeer aan de westelijke gevel, waaraan één van de poorten naar het kerkhof is gehangen, is een hardstenen plaquette aangebracht. De bijbehorende plaquette op de naast-gelegen bakstenen pijler heeft de inscriptie: "Heden ik", die tegen de steunbeer: "Morgen gij". Waardering Het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling; heeft een bijzonder belang voor het oeuvre van de architect; heeft een bijzondere betekenis wegens de ornamentiek; en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gerelateerde monumenten in de buurt van R.K. Kerk "St. Lambertuskerk" in Nederwetten

 1. 1
  Kerktoren (ruïne)
  Kerkhoef 14
  5674 NX Nederwetten (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
  Toren. Ruine van de toren der afgebroken middeleeuwse kerk. 11e eeuwse gotisch bouwwerk van drie door natuurstenen waterlijsten gescheide..
 2. 2
  Heilig Hartbeeld
  Hoekstraat 46
  5674 NP Nederwetten (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
  Inleiding Tussen de Hoekstraat en de Sint Lambertuskerk met bijbehorende pastorie te Nederwetten staat, in een plantsoen, een HEILIGHARTB..
 3. 3
  R.K. Pastorie
  Hoekstraat 44
  5674 NP Nederwetten (Gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten)
  Inleiding Aan de oostelijke zijde van de R.K. St. Lambertuskerk staat aan de Hoekstraat 44 de bijbehorende R.K. PASTORIE uit ongeveer 189..