Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Someren

Woonhuis

Speelheuvelstraat 2
5711AT Someren
Noord Brabant

Bouwjaar: 1919


Beschrijving van Herenhuis

Inleiding: HERENHUIS gebouwd in 1919 in traditionalistische vormen met motieven van de Engelse Landhuisstijl voor de fabrikant vande strohulzen- en capsulesfabriek N.V. Bakermans. De fabriek, die op de hoek van de Dorpsstraat/Dorpweg stond, is in 1926 afgebrand. Het huis ligt op een terras midden op het perceel, ca. 1.00meter boven de kruin van de weg. De voor- of zuidgevel ligt aan de Speelheuvelstraat. Het herenhuis is nu in gebruik als huisartsenpraktijk. Aan de noordwestkant zijn hiervoor een dienstingang en garage aangebouwd. Beide onderdelen van het huis behoren niet tot het monument. Omschrijving: Het kubusvormige, klassieke bakstenen huis is symmetrisch vanopzet met geblokte hoekpilasters. Het huis is bekroond dooreen hoog overstekend schilddak met een geknikte voet. Op de nok twee hoekschoorstenen. Het dak is gedekt met rode opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Goot en overstek van het dak worden gedragen door voluutvormige consoles. De voorgevel bestaat uit drie travee├źn, waarvan de buitenste risalerend zijn. In de rechter travee een driezijdige erkergedeeltelijk van hout en baksteen onder platdak. De monumentale ingangspartij heeft een rondbogig bovenlicht voorzien van stervormige roedenverdeling. Boven de voordeur op de verdieping een houten balkon. Voor het portiek een frontale gemetselde trap van vijf treden met bordes. Aan de noordkant heeft het huis een serre-uitbouw onder platdak en aan de oostkant een stenen erker met erboven eenbalkon. De vensters van het huis hebben alle bovenlichten voorzien van kleine roedenverdeling. Op de verdieping kruisvensters. Het opgaande muurwerk bestaat uit machinale baksteen gemetseld in halfsteensverband. Voor de hoekpilasters zijn imitatie handvormstenen gebruikt. Het muurwerk van de rondgaande plint van het huis en de ingangspartij is gemetseld in kruisverband. Boven de kozijnen hanenkammen. waardering: Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenwoningen op een markante locatie in het bestaande dorpsbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het fabrikantenwoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl, waarbij traditionele motieven en elementen van de Engelse landhuisstijl worden gebruikt om de representatieve werkingvan het pand te versterken. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 512377
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Someren

Nederlands Hervormde Kerk

Speelheuvelplein 6
Someren
Inleiding: N.H. KERK uit 1885 met neo-romaanse en neo-gotische kenmerken. Het ontwerp is van architect P. van de Erve jr. uit Breda. Aann..

Terrein waarin overblijfselen van de Lambertuskerk (kruiskerk)

Lambertuskerkhof
Someren
Terrein waarin overblijfselen van de Lambertuskerk (kruiskerk). Datering: voor het jaar 1436 (verbouwing).

Interieur St. Lambertus: hoofdaltaar, levensgrote beelden van Franciscus, Jozef, Augustinus en Elias, twee altaarstukken, communiebank, twee stenen wi ..

Kerkstraat 16
Someren
(R.K. Kerk van St. Lambertus). Deze moderne kerk welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst is de opvolgster van een in 1829 gebouwde kerk ..

De Victor

Kerkstraat 31
Someren
Stenen korenmolen, herbouwd na brand in 1867.

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Edelenburg

Kasteel "Elenburg"
Someren
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Edelenburg. Datering: Late Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage D).

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in Someren